Marit Arnstad. Arkivfoto

Arnstad: – Galskap å selge kornlager

Leder for Stortingets næringskomité, Marit Arnstad (Sp) advarer mot at konflikten i Ukraina kan skape en kornkrise som vil kunne ramme Norge. Nå vil Arnstad stoppe den planlagte ombyggingen av landets største kornsilo.

Stavanger Havnesilo har kapasitet til å lagre matkorn til nesten ett års norsk forbruk av mel til brød og matproduksjon.

Onsdag kunne Byggeindustrien melde om tverrpolitisk motstand mot å selge og bygge om kornsiloen i Stavanger.

Torsdag uttaler Senterpartiets Marit Arnstad seg på VG.no om hvorfor hun mener det er en dårlig idé å rive eller bygge om siloen.

– Det vil være galskap om regjeringen skal sitte og se på at kornsiloen blir solgt og ombygd til leiligheter, sier Arnstad til VG.

Både SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne kom mandag med skarp kritikk mot regjeringen for at kornlageret Stavanger Havnesilo, som eies av Cermaq og Felleskjøpet, kan bli revet mens verdens matforsyning er mer truet enn på svært lang tid.

Arnstad viser til at Ukraina blant verdens største kornprodusenter, og at landet eksporterer halvparten av sin produksjon i et normalår. De andre store eksport-landene er Russland, USA og er også blant de største kornprodusentene i Norge.

– Selv i et normalår må Norge importere en femdel av vårt kornbehov. Det er avgjørende å sikre matforsyning til befolkningen i tilfelle kriseår, og regjeringspartiet Frp har programfestet lagring av korn for 12 måneders forbruk. Dette kan bli vanskelig dersom den siste store siloen i Norge forsvinner, sier Trygve Slagsvold Vedum, Sp-nestleder og tidligere landbruksminister til VG.

Les hele artikkelen her.