NHO: Investeringstørke og økende ledighet

 NHO anslår at 120.000 personer kan stå uten jobb i løpet av neste år. Investeringene i industrien er på det laveste siden 1970-tallet.

– Vi står overfor et forvitringsscenario, hvor Norges samlede produksjonskapasitet er på vei ned. Nivået ligger nå på 50-60 prosent av 2000-nivået, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

Han legger til at NHOs tall viser at dette vil fortsette også neste år.

– Investeringene i industrien er altså nå så lave at vi ikke klarer å holde produksjonskapasiteten oppe. Disse tallene er de laveste vi har hatt siden 1970-tallet, sier Aarnes.

Veksten i norsk økonomi bremses av at folk flest – husholdningene – bruker mindre penger og setter flere penger i banken.

NHO anslår at ledigheten vil øke og at 120.000 personer kan stå uten jobb i løpet av neste år. Bruttoledigheten var 96.400 personer i januar i år.

NHO la torsdag fram det kvartalsvise forventningsbarometeret der de spør sine medlemsbedrifter om hvordan de ser på utsiktene og situasjonen nå. Den viser at eksportbedriftene, IKT-næringen, reiselivsbransjen er mer positive enn ved utgangen av fjoråret, mens byggenæringen er markert mer bekymret.