Arve Brekkhus leder

For mange skades og dør på jobb

I forhold til de fleste land Norge kan sammenligne oss med har vi bra HMS-tall i byggenæringen, men de er ikke så bra som de burde være. Norge har gjennom mange år jobbet systematisk på stadig å bedre statistikken på skadde og drepe. Det har hjulpet- og det har hjulpet mye. Tallene kan ikke sammenlignes med hva de var for noen tiår siden.

Stadig bedre og mer sikkert utstyr har gjort mye, men også selve holdningene har endret seg kraftig. Sikkerhetstankegangen er nå en helt annen enn hva som tidligere var innbarket i virksomhetene. Det er flere som har gått foran og dratt lasset her, men stort sett er de fleste seriøse i næringen nå flinke. Men det er ikke nok. Hver enkelt ulykke er en for mye. Selv om det er nær umulig å komme i null, må visjonen være null alvorlig skadd og drepte på jobb i byggenæringen.

Det er dessverre ofte menneskelig svikt som er årsaken til de mest alvorlige hendelsene. De fleste sikkerhetssystemer er gode nok – systematisk arbeid over tid har sørget for det. Det kan selvsagt også være feil i systemene, men det skjer for ofte at man tar en snarvei rundt sikkerhetssystemene. Dermed må man både gjøre ytterligere forbedringer på systemene, samt jobbe enda hardere med holdningsskapende arbeid.

Om det ligger åpninger klare burde HMS-arbeid bli enda sterkere vektlagt i tildelingen av kontrakter. Store offentlige og private byggherrer har mulighet til å legge enda sterkere HMS-føringer blant tildelingskriteriene. Noen gjør det, men det kan bli mer av dette. Det kan være med på å øke fokuset ytterligere. Kanskje også en HMS-rangering kunne ha en hensikt.

Det som er viktig er at det da benyttes like målingskriterier, både i eventuelle tildelingskriterier samt en rangering. Det kan skje at det er ulike HMS-tall som rapporteres inn. En ærlig rapportering er selvsagt avgjørdende. Det kan være vanskelig å få til en helt samstemt rapportering innen dette – men man kan forsøke. I offisielle taler snakkes det alltid om at HMS-arbeidet er det aller viktigste. La dette vise igjen i alt arbeid som gjøres.

I fjor døde 13 på jobb i byggenæringen. La det ikke bli like mange i år.