Administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien.

Treindustrien: - Dramatisk økning i råvareksport

Tre- og skognæringen må sikres forutsigbare rammevilkår som er internasjonalt konkurransedyktige, skriver Treindustrien i et innspill til statsbudsjettet 2015.

Betydelig deler av den norske tømmeravvirkningen blir eksportert fordi betydelige deler av norsk papir -og celluloseindustri er lagt ned.

– Råvaren til treindustrien, den mest verdifulle andelen av tømmeret,(sagtømmeret) ser dessverre ut til å følge med på lasset, skriver administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien i sitt brev til Regjeringen.

Bransjeorganisasjonen er bekymret over det de beskriver som en dramatisk økning i råvareeksport som går på bekostning av videreforedling og verdiskaping i Norge.Siden 2011 har eksport av massevirke økt med 170 prosent og eksporten av sagtømmer har økt med hele 137 prosent.

– Ulike konkurransevilkår sammenlignet med industrien i våre naboland, medfører manglende konkurranseevne som grunnlag for verdiskaping, skriver Kielland.

Treindustrien legger til at de er positive til regjeringens fokus på skognæringen i Regjeringsplattformen, og at Regjeringen vil styrke et allsidig og bredt norsk næringsliv.

– Strategisk satsning på skogen som nasjonal ressurs må vektlegges slik at Norge har flere ben å stå på økonomisk. Regjeringen må bidra til rammebetingelser slik at vekstpotensialet i skogbaserte industrien utløses, skriver de i brevet.

Treindustriens ber regjeringen vektlegge følgende:

Like konkurransevilkår/konkurransedyktige rammebetingelser

o Tre – og skognæringen må sikres forutsigbare rammevilkår som er internasjonalt konkurransedyktige.

2. Satsing på samferdsel

o Det må sikres bevilgninger til bygging og vedlikehold av vei og jernbane minst på nivå med NTP. Helhetlig og sammenhengende utbygging må vektlegges.

o Regjeringen må sørge for at kommuner og fylker følger opp forskriftsendringen knyttet til 24 meter og 60 tonn for tømmertransport, slik at kapasiteten i vegnettet utnyttes.

o Det må bevilges midler til utbedringer av flaskehalser på kommunalt og fylkeskommunalt vegnett.

o Sørge for like konkurransevilkår som i Sverige knyttet til veitransport ved at regjeringen legger til rette for at det tillates 60 tonn og 24 meter for all transport.

o Modulvogntogordningen må gjøres permanent, slik at det legges til rette for investeringer i slike kjøretøy.

o Samferdselstiltak som fremmer norsk verdiskaping må prioriteres.

3. Skatt og avgifter

o Avskrivningsreglene må endres, og tilpasses teknisk levetid og behov for produktutvikling.

o Frita fastmonterte, ikke-integrerte maskiner fra eiendomsskatt i industrianlegg.

o Skattefunn må styrkes som ordning for å ivareta løpende utvikling i industrien.

o Internasjonale energipriser må legges til grunn for vurdering av bio- og fjernvarmeprosjekter hvor det gis statlig støtte/garantier for differanser.

o Endre og redusere formueskatt.

4. Fornybare ressurser

o Regjeringen må bidra til innovasjon ved at bærekraftighet vektlegges i bygg gjennom krav til bruk av fornybare bygningsmaterialer. (jfr. Byggevareforordningen)

o Styrke trematerialets rolle i undervisning og forskning ved NTNU og andre tekniske utdanningsinstitusjoner, slik at man sikrer kompetanse i det prosjekterende og utførende ledd i byggenæringen.

o Stimulere til bruk av bioenergi som energikilde gjennom tydelige politiske prioriteringer.

5. Avvirkning

o Prioritere tiltak som fremmer investeringer i skogseiendommer med mål