Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Siv Jensen omorganiserer skatte- og tollvesenet

Finansminister Siv Jensen (Frp) reiste tirsdag til Svinesund for å søke med hunder og kontrollere biler sammen med tolldirektør Bjørn Røse. Samtidig varslet hun omfattende endringer.

Skatteetaten skal overta en rekke av tollvesenets oppgaver, blant annet innkreving av avgifter på bil og merverdiavgift ved innførsel av varer. Grensekontrollen blir også styrket.

– Vi vil skape to moderne, effektive og fremtidsrettede etater. Det vil redusere de administrative kostnadene, frigi ressurser, gi storbruksfordeler og ikke minst begrense kostnadene ved nye IT-løsninger, sa Jensen til NTB på vei ned E6 til grenseovergangen mellom Norge og Sverige.

Ansatte vil bli overført fra Toll- og avgiftsdirektoratet til den nye skatteetaten, og tollvesenet skal styrkes.

– Vi skal styrke grensekontrollen og tollvesenet som grenseetat, samtidig som vi skal videreutvikle vår vareførselsadministrasjon og endre oppgavefordelingen mellom skatteetaten og tollvesenet. Det blir en krevende, men spennende oppgave, sier Røse.

Etatene skal sammen utrede hvordan overføringen av særavgifter og innførselsmerverdiavgift kan gjennomføres på en best mulig måte. Overføringen skal være gjennomført senest 1. januar 2016.

Tusenvis av ansatte

Skatteetaten er underlagt Skattedirektoratet og har rundt 6.000 ansatte, mens det er om lag 250 ansatte i Toll- og avgiftsdirektoratet og 1.500 ansatte i lokalforvaltningen.

Statsråden sier hun har vært opptatt av å involvere fagforeningene i dette før det ble offentlig kjent.

– Vi skal gjennomføre dette, men det krever at vi har tett samarbeid med etatene og de ansatte. De kan komme med innspill på hvordan vi kan gjennomføre dette på en god måte. Det er mange tusen mennesker som er involvert og jeg har stor forståelse for at det skaper uro den første dagen det kommer, sier Jensen og understreker at det ikke er noen nedbemanningsreform det dreier seg om.

Målet er å forenkle og effektivisere offentlig sektor.

– Dette vil gi bedre tjenester og service til skatteyterne og styrke rettssikkerheten. Samtidig kan vi satse mer på å få redusert omfanget av svart økonomi og skatte- og avgiftssvindel, sier hun.

Styrker grensekontrollen

Finansministeren påpeker at myndighetene har betydelige utfordringer med markant import- og eksportvekst over grensen, særlig på Gardermoen og ved Svinesund.

– Vi opplever nå en todelt ulovlig import til Norge. Det ene skjer ved de tradisjonelle grenseovergangene og det andre gjennom posten. Det siste gjelder særlig ulovlig import av syntetiske narkotiske stoffer. Ved å styrke tolletaten, får vi drevet en mye effektiv vare- og grensekontroll.

Regjeringen tar også til orde for å utrede en begrenset politimyndighet for tolletaten som skal få flere tollere på grensen, bedre utstyr og flere virkemidler.

Nye IT-løsninger

Leder i Skatteetatens Landsforbund, Per Magnar Stavland, understreker at en forutsetning for at effektiviseringen skal gi resultater, er at det investeres i nye IT-løsninger.

– Vi er enig med regjeringen i at det er positivt at arbeidsoppgavene samles og at begge etatene skal rendyrke sine arbeidsoppgaver. Men i forhold til spillereglene er vi ikke fornøyd. Vi har ikke blitt informert på forhånd om hva som skulle skje, og håper ikke at dette viser en manglende respekt for trepartssamarbeidet i staten, sier han.

Forbundet regner med at det sammen med arbeidsoppgavene også vil bli tilført tilstrekkelig med ressurser til skatteetaten.