Lederne for de to branntekniske laboratoriene, professor dr.inf. Bjørn Sundstrøm (t.v.) og adm. direktør Paul Halle Zahl Pedrsen ved Sintef NBL sørger for at snoren brennes og det nye branntekniske sentret er et faktum.Demonstrasjon av en jetbrann ved brannlaboratoriet i Trondheim var en del av markeringen av det nye selskapet.Tre fornøyde herrer etter at det nye selskapet er et faktum, f.v. administrerende direktør Terje Jacobsen ved Sintef Byggforsk, adm.dir. Paul Halle Zahl Pedersen ved Sintef NBL og professor dr. ing. Bjørn Sundstrøm fra det svenske forskningsinstituttet.

Sintef vil bli blant de beste i verden på brannteknikk

Målet er å bli blant de beste i verden når de branntekniske forskningsinstitusjonene i Norge og Sverige går sammen i ett selskap. Rent formeldt skjedde det ved at den røde snoren ble brent av utenfor hovedkontoret til Sintef Norges branntekniske laboratorium (NBL) ved Tiller bru sør for Trondheim i ettermiddag.

Denne vinteren har Norge fått merke storbrannenes herjinger mer enn noen gang på flere tiår. Ved en skjebnes ironi hadde ledelsen ved Sintef NBL et møte med den politiske ledelsen i Justisdepartementet fredag 17. januar. Der ble det påpekt at Norge har stort behov for å styrke den branntekniske kompetansen og styrke brannvernet på mange plan. Et drøyt døgn etterpå stod Lærdalsøyri i brann. Bare et par uker senere fikk vi to av de mest dramatiske skog- og lyngbranner vi har hatt her i landet på lange tider. Først i Flatanger og to dager senere på Frøya. Denne vinteren har til fulle vist at å forhindre og bekjempe branner er en høyst aktuell samfunnsoppgave. Om vi da ikke visste dette opplagte faktum fra før.

Sammenslåingen av de to fremste branntekniske miljøene i Norge og Sverige, svenske SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og Sintef NBL var på plass like etter årsskiftet. I går ble begivenheten offisielt markert med brenning – i istedenfor klipping – av det røde båndet. Det er svenskene som har kjøpt 70 prosent av det norske selskapet, mens Sintef sitter igjen med de øvrige 30. Og navnet på det nye selskapet blir SP Fire Research AS.

- Virksomheten i begge land skal bygges ut. Ingen skal tape på dette samarbeidet. Det opplyste styreleder, professor dr. ing. Bjørn Sundstrøm på en pressekonferanse ved brannlaboratoriet i Trondheim i dag.

Det er ikke snakk om å bygge ned virksomheten verken i Trondheim eller i Borås der svenskene har sitt brannlaboratorium. På begge steder skal kompetanse og aktivitet utvikles videre. I Norge er det først og fremst innenfor petroleumssektoren vi naturlig nok har den fremste kompetansen, mens svenskene er best på brannteknologi innenfor transport, tunneler og underjordiske bygninger. De store skog- og lyngbrannene denne vinteren vil nok bidra til at det også vil bli satset mer på denne sektoren der den branntekniske kompetansen i dag først og fremst finnes i Australia og California.

- Vi regner med at myndighetene vil ta opp med oss denne siden av brannteknologien når de nå skal evaluere vinterens storbranner, sa administrerende direktør ved Sintef NBL, Paul Halle Zahl Pedersen på pressekonferansen.

Brannekspertene frykter at klimaendringer med tørrere klima slik vi har sett i Midt-Norge denne vinteren, vil øke faren for store gress- og skogbranner også i vårt land. Ikke minst vinters tid med mørke og kulde stiller det helt spesielle krav til brannberedskap og brannbekjempning. En økende andel eldre blant befolkningen i årene som kommer vil kunne øke faren for husbranner.

En sammenslutning av de to branntekniske sentra har vært diskutert lenge. Det opprinnelige initiativet kom fra norsk side, ikke minst fordi de svenske og norske laboratoriene utfylte hverandre på en utmerket måte.

Selve åpningen var det kommunalråd John Stene (Ap) som foretok på vegne av ordfører Rita Ottervik (Ap). Politikerne i Trondheim vil gjerne styrke det branntekniske miljøet, og har satt seg som et politisk mål å få flyttet utdanningen av norske brannfolk fra Tjeldsund lengst nord i Nordland til Trondheim.