Luramyrveien 17

På Lura i Sandnes har Lothe Bygg satt opp et bygg med to kontoretasjer og en parkerings-etasje over et eksisterende kontor- og butikk-
bygg. GKs avdeling i Stavanger blir en stor leietaker i bygget.

Fakta

Sted: Sandnes

Prosjekttype:
Nybygg, bolig og parkering

Kontraktssum eks mva:
25 millioner kroner

Bruttoareal: 2.100 kvm

Tiltakshaver: Kontor og Boliggulv

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Arkitekt: Giske Arkitektkontor

Rådgivere: RIB og RIElement: Prefab Design l RIV: GK l RIE: Sinus Elektro l RIBr: BrannCon l HMS ansv: HMS Koordinatoren

Underentreprenører/leverandører: Betongelementer: Hå Element l Oppkjørsel og tilbygg: Vagle Maskin l Betongsaging: Leikvoll Kjerneboring l Gulvstøp/ tynnavretting: Kontor- og Boliggulv l Taktekking: Protan Bygg og Tak l Glass- og alu.arbeider: Hubro l Beslag: Lie Blikk l Utv. rekkverk: SL Mekaniske l Utv. beslag og gesims: Varhaug Bygg & Montasje l Utv tømrer: Stavanger Bygg l Innredning: Moelven Nordia l Maler: Sundt & Vigrestad l Gulvlegger og teppeflis: Kontor og Boliggulv l Mur og flis: Gjesdal & Rødberg l Rørlegger: Sigmund Lothe l Elektro: Sinus Elektro l Ventilasjon og SD-anlegg: GK l Branntetting: Lilleland og Thermax l Låssystem: Optimera Sikring & Lås l Heiser: TKS Heis l Asfalt innv: Veide Pukk l Byggevarer: Optimera l Maskinutleie: Naboen l Transport og mottak byggavfall: Franzefoss l Innv trapper/rekkeverk: Midthaug

Utbyggingen har et samlet areal på 2.100 kvadratmeter og har en kontraktssum på cirka 25 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Kontor og Boliggulv AS. Påbygget er tegnet av Giske Arkitekt-kontor AS og satt opp i delte entrepriser. Byggestart var i juli 2013, og bygget stod ferdig 1. februar i år.

Cellekontorer
Prosjektleder Geir I. Johnsen i Lothe Bygg forteller at de to kontoretasjene inneholder cellekontorer, møterom, kantine, heis- og trappehus og en terrasse. I parkerings-etasjen er det 25 biloppstil-lingsplasser og sykkel-parkering med ladestasjon for elsykkel. Gulvet har membran mot taket på det eksisterende bygget og asfalt.

Rektangulær form
Johnsen sier at grunnarb-eidene har vært minimale. Det eneste som er utført i grunnen er en 1,2 meter dyp byggegrop for heisen på nordsiden av bygget. Under byggingen har Lothe Bygg fulgt med at det ikke har skjedd noen endringer i grunnen under og rundt bygget. Dette er kontrollert fra faste nivelleringspunkt.

Bygget har rektangulær form. Et tilbygg med heis og trapp er på 120 kvadratmeter. Bærende konstruksjon er av veggelementer og dragere i prefabrikkert betong. Taket er flatt, isolert og tekket med folie. Veggelementene har tilslag av mørk granitt og er slipte og polerte. Fasadene har også innslag av store glassfelt i aluminium.

En terrasse på 95 kvadratmeter i fjerde etasje (utenfor kantinen) har glassvegger mot bygget og rekkverk i glass. Det er teppeflis i kontorlokalene og belegg i kantinen. Våtrom er plassbygde og har våtromsbelegg, mens kontorene har systemvegger og system-himlinger. Tekniske rom er plassert i andre etasje. Solavskjerming skjer med soldempende glass. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Hele bygget har universell tilgjengelighet.

Energieffektivt
Bygget er oppført etter Tek 10. Det er 21 cm isolasjon i vegg-
elementene og i snitt 40 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,95, ytterveggene 0,18 og taket 0,13. Vegger og vindu i parkeringsetasjen har samme U-verdi som resten av bygget.

For å unngå fukt i konstruksjonen brukte Lothe Bygg en bygge-lagstekking.

Oppvarming skjer med varmepanel i himling, basert på varme-
pumpe mot luft. En elektrokjel tar spisslast og virker som backup. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 92 kWh (lokalt klima), noe som plasserer bygget i energiklasse B. Bygget har behovsstyrt balansert ventilasjon med 85 prosents varme-
gjenvinning. De to ventilasjonsaggregatene har en kapasitet på 13.500 og 9.000 kubikkmeter luft per time. Bygget har web-basert sentral driftskontroll.

Distriktssjef Erik Nysted i GK i Sandnes forteller at GK som leietaker var opptatt av å ha et bygg med lavt energiforbruk.

– Derfor valgte vi behovsstyrt ventilasjon og styring av lys og varme med bevegelsessensorer som er mer energivennlig enn standard vav løsning. Alle ventiler er samkjørte og har sensorer som optimaliserer lys, luftmengde og varme. Systemet er fleksibelt. To cellekontorer kan enkelt gjøres om til et møterom, sier Nysted.

Tomt, drift og regn
Geir I Johnsen sier at de største utfordringene i dette prosjektet var trang tomt, drift hos leietakere i bygget og mye nedbør.

– Vi hadde heldigvis snille leietakere i første etasje, sier Johnsen.

Da aktiviteten var på topp var drøyt 30 personer med på byggingen. Bygget er ført opp uten fraværsskader.

Erik Nysted sier at det har vært lærerikt for GK å ta i bruk ny teknologi på varmepumpe som går med gass til varmeveksler inne i bygget.

– Det betyr at vi slipper prosessen med vann og glykol inn og ut av bygget, sier Nysted.


Flere prosjekter