Nygaardshagen

I Sandnes sentrum har Block Berge Bygg ført opp fire blokker med til sammen 48 leiligheter og et parkeringsanlegg.

Fakta

Sted: Sandnes

Prosjekttype:
Nybygg, bolig og parkering

Kontraktssum:
117 millioner kroner

Bruttoareal: 9.470 kvm

Tiltakshaver: Jærtunet

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Arkitekt: Arkitektkontoret STAV

Rådgivere: RIB: Prefab Design l RIV, RIBr, og RIGeo: Multiconsult l RIBetong, RIMiljø og Energiberegn: Norconsult l RIAku: Sinus

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Risa l Spunting: Kynningsrud l Betongarbeider og betongelementer: Block Berge Bygg l Ferdigbetong: Velde Betong l Kjerne-
boring: Sørvest Betongsaging l Ståltak: Stål & Fasade l Taktekking: Icopal Tak l Glass- og alu.arbeider: Hubro l Vinduer: Idealcombi l Blikkenslager: Vibemyr Blikk l Tømrer: Tore Ravndal l Montasje kjøkken og garderober: Knuts Montasje l Leverandør kjøkken: Sørbø Trelast  l Systemvegger: Peri l Maler innv: Th Forsell l Gulv p-anlegg: GH Gulv l Maler utv: Lund & Vaaland l Parkett: Bo Andren l Fliser: Vikedal & Ueland l Balkong innglassing og rekkverk: Balkongglass l Rørlegger: Sig Halvorsen l Baderomskabiner: Norac l Elektro: HS: VAGLE Elektro l Ventilasjon: Aeron l Ventilasjon bolig og varmepumpe: Brødrene Pettersen l El og bredbånd: Lyse Infra l Branntetting: Thermax l Ståldører: Brann & Rømningsteknikk l Heiser: ThyssenKrupp Elevator

Tiltakshaver for Nygaards-
hagen er Jærtunet AS, og prosjektet er tegnet av Arkitektkontoret STAV AS. Block Berge Bygg har ført prosjektet opp i totalentre-
prise, med en kontraktssum på 117 millioner kroner eks mva. Byggestart var i mai 2012 og siste blokk ble ferdig 20. februar i år.

– Boligblokkene har et samlet areal på 4.000 kvadratmeter, mens parkeringsanlegget er på 4.400 kvadratmeter, forteller prosjektleder Hilde Juul Eggja i Block Berge Bygg.

Blokk 1 har elleve leiligheter, blokk 2 har ti, blokk 3 har 20 og blokk 4 har sju leiligheter. Leilighetene, som har en høy standard, varierer fra 52 til 131 kvadratmeter. Alle leilighetene har privat uteområde, de fleste har balkong og noen har terrasse. Balkongene som vender mot Storgata er innglassede.

I nederste parkeringsetasje har alle leilighetene tilgang på biloppstillingsplass, mens den øverste parkerings-etasjen har innkjøring rett fra Jærveien og har 54 offentlig tilgjengelige biloppstillings-plasser. Det går heiser fra parkeringsetasjen til tre av blokkene. Mellom blokkene er det et åpent område med gangveier, lekeplasser og grøntareal.

Spunting
Tomten, som måtte spuntes, ligger i den sørlige delen av Sandnes sentrum, og er på 3,6 mål. Totalt ble det satt ned 180 meter spunt som er fra ni til 14 meter dyp. Bunnplaten er 50 cm tykk og ble utført i en støp. Det ligger en kum i nederste parkeringsetasje hvor eventuelt vann kan pumpes ut.

Betongbygg
Nederste etasje i parkeringsanlegget er støpt vanntett. Bærende konstruksjon i første etasje er plasstøpt, andre og tredje etasje er i betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fjerde etasje er inntrukket og har bærende konstruksjon i tre og lettak av korrugerte stålplater. Fasadene er malt i hvitt, grått, grønt og svart på byggeplassen.

Varmepumper
Hver leilighet har egne varmepumper til luft og egne ventilasjons-aggregater for balansert ventilasjon, med egne inntak og utkast av luft. Leilighetene i første, andre og tredje etasje er i energi-klasse B, leilighetene i fjerde etasje er i energiklasse C. Alle byggene er fullsprinklet. Det er nedkast av søppel til gravde kontainere ved hovedinngangen til byggene.

Lærerikt prosjekt
Hilde Juul Eggja forteller at det har vært viktig å ta hensyn til naboer, inklusiv en kirkegård og en kjøreskole, i prosjektet. Godt samarbeid med Sandnes kommune har gjort dette mulig.

Da byggeaktiviteten var på topp var det cirka 100 bygnings-arbeidere og håndverkere på byggeplassen.

– Vi har lært mye av å bygge Nygaardshagen. Vi tar med oss nyttige erfaringer i samarbeid og koordinering, logistikk og samkjøring ved å bygge fire blokker, sier Hilde Juul Eggja, som legger til at det fine været de hadde gjennom sommeren ga tørre bygg.

Dekomponerte bygningskropper
Daglig leder og partner Henning Bøe i Arkitektkontoret STAV forteller at det ble lagt vekt helt fra reguleringsstadiet på å bryte opp bebyggelsen i Nygaardshagen i dekomponerte bygnings-kropper.

– Dette var viktig siden prosjektet er plassert der hvor sentrums-bebyggelsen går over i en åpnere villabebyggelse. Material-bruken, varierende vindusoppdeling og fargevalget er viktige element for å skape variasjon og dynamikk i fasadene. Teksturen og fargene i betongelementene gjenspeiler byggene i området rundt, sier Bøe.

Inne på gårdsplassen har det vært viktig å bruke elementene i bebyggelsen for å skape et levende uterom for beboerne i prosjektet. Gårdsplassen er utformet med ulike leke- og opp-
holdssoner for å ivareta beboere av ulik alder.

– Uterommet får også en visuell kontakt med balkonger og svalganger i bebyggelsen, noe som vil virke positivt for den samlede opplevelsen av uterommet.

Hovedutfordringen i arkitekturutformingen av prosjektet har ifølge Bøe vært å få byggene til å snakke godt sammen med både sentrumsbebyggelsen på andre siden av Oalsgata og den åpne villabebyggelsen sør for prosjektet.

– Samtidig skal prosjektet være skånsomt i forhold til gravlunden som prosjektet grenser til i sør. Den offentlige gjennomgangen over tomta er videreført i prosjektet.

Rent teknisk har den nedgravde parkeringsanlegget vært det som er mest utfordrende i forhold til den ustabile grunnen store deler av Sandnes sentrum er bygget på, kombinert med at vi her har bygget den nederste etasjen under grunnvannsnivået. Dette er løst på en god måte i samarbeid mellom arkitekt, utførende entreprenør og ansvarlig RIB for prosjektet, sier Bøe.


Flere prosjekter