Vanylven helse- og omsorgssenter

Fra v. ordfører Jan Helgøy, avdelingsleder Eli Tefre Nordal, leder i kommunens byggenemnd og varaordfører Ottar-Jan Løvoll, kommunalsjef Arnhild Nordaune, leder i byggenemnda Idar Brekke og kommunens prosjektleder Terje Kolstad.Hovedentreprenør Knut Løvdal Stauri, HS Bygg til høyre og Kent Rune Bugjerde, UNU AS.

Vanylven kommune helt sørvest i Møre og Romsdal har gjort sin største bygningsmessige investering noen gang gjennom byggingen av det nye helse- og omsorgssenteret på Fiskå.

Fakta

Sted: Fiskå i Vanylven kommune
på Sunnmøre

Prosjekttype: Helsebygg

Bruttoareal: 5.400 kvm

Prosjektkostnad inkl mva:
140 millioner kroner

Hovedentreprise inkl mva:
78 millioner kroner

Hovedentreprenør: HS Bygg

Arkitekt: Arkitektfirma Jon Vikøren

Rådgivere: VVS: Ing. Odd Bakketun l Elektro: Handegård og Pedersen l Brann: Skansen Consult (nå Cowi)

Underentreprenører/leverandører: Tømrer- og betongarbeider: UNU l Grunnarbeid: Fiskå Maskin l Stål-
arbeider/blikkenslager: Hevad l Taktekking: Flexi-Tak l Alu.fasader: Bolseth Glass l Maler og golvlegging: Malermestrene Nielsen & Mele l Kjøkken og garderober: TG Bygg l Lås og beslag: Stryn Låsservice l Brann-
isolasjon/-tetting: Flo Brannsikring l Himlingsarbeid: Byggmontering Møre l Rekkverk: Midthaug l Betong-
elementer: Spenncon l Takstoler: Pretre l Prefabrikerte betongtrapper: Cementprodukt l Vinduer og bal-
kongdører: Nordvestvinduet l Innv dører: Dooria l Byggematerialer: Nystøl og Fagerhol l Betongleve-
ranser: Stadt-Bygg

140 millioner kroner har nybygget kostet. Det ble overtatt av kommunen i februar.

– En tung investering for en kommune med 3.300 inn-
byggere, men vi har en finansiering vi kan leve greit med, forsikrer ordfører Jan Helgøy (Kr.F.) og varaordfører Ottar-Jan Løvoll (Ap) overfor Byggeindustrien. Sistnevnte har også vært leder av kommunens byggenemnd.

Med det nye helse- og omsorgssenteret på plass rykker Vanylven kommune opp blant de beste i landet når det gjelder omsorgs-
tilbud for innbyggerne.

Tilfreds ordfører
– Vi er veldig godt stilt nå. Vesentlig bedre enn lands-gjennomsnittet. Helse- og omsorgstilbudet i Vanylven er godt tilpasset demografien vi har, sier Helgøy.

Et såpass stort og sammen-
satt bygg til en kvadratmeter-
pris såvidt under 26.000 kroner må Helgøy være meget godt tilfreds med.

Bygget inneholder 52 ordinære sjukeheimsplasser inkludert åtte demensplasser i skjermet avdeling. I tillegg inneholder bygget sju omsorgsleiligheter. Det er også åtte sjukeheimsplasser i et eldre bygg ved siden av det nye.

Vanylven helse- og omsorgssenter ligger nærmest vegg i vegg med den gamle sjukeheimen som skal nedlegges når pasientene er flyttet over i nybygget.

Det eneste som blir med over i nybygget er energiløsningen, et flisfyringsanlegg som har kapasitet til å varme opp hele det nye bygget. Kommunens byggeleder, Idar Brekke, opplyser at det er valgt en løsning med vannbåren varme basert på det tidligere flisfyringsanlegget. Flisfyringsanlegget har en biofyrt kjele og kapasitet til å forsyne begge byggene med varme.

Brekke antar at vannbåren varme basert på flisfyringsanlegget er valgt fordi anlegget sto der fra før og har vist seg å være drifts-stabilt.

Godt samarbeid
Hovedentreprenør for helse- og omsorgssenteret har vært HS Bygg AS i Stryn. Firmaet ble stiftet i 1985 og har hatt en sterk utvikling de siste årene. Knut Løvdal Stauri er daglig leder og styreleder. Han er også største aksjonær, sammen med Jørn Hilde. Firmaet har 37 ansatte.

I arbeidet med Vanylven helse- og omsorgssenter, som er firmaets største enkeltoppdrag noen gang, har HS Bygg AS hatt et tett samarbeid med en av underentreprenørene, UNU AS i Måløy.

– UNU har hatt ansvar for tømrerarbeidene. Vi har samarbeidet tett gjennom hele byggeperioden. Formelt har de vært en underentreprenør, men i praksis nærmest sidestilt med oss. Det har vært et veldig bra samarbeid, som også har vært nyttig fordi Måløy er betydelig nærmere Fiskå enn Stryn, forteller Løvdal Stauri til Byggeindustrien.

Han får nikkende bifall fra UNUs prosjektleder, Kent Rune Bugjerde.

UNU har sin base i Måløy der aktiviteten ikke er allverden i øyeblikket, men dette kompenseres med prosjekter utenfor egen kommune – som helse- og omsorgssenteret i Vanylven. Bugjerde forteller at firmaet har unngått permitteringer på denne måten.

Mange lokale
Vanylven Helse- og omsorgssenter er i tre etasjer. Stabiliserende vegger er i betong. Konstruksjonen forøvrig er i stål med hulldekkeelementer i betong. Ytterveggene er tradisjonelt treverk med fasadeplater, i tillegg til glass og aluminium. Taket er tradisjonelt sperretak med kryssfiner og Derbigum, som ifølge hovedentreprenøren har vist til gode resultater på værharde Nordvestlandet.

Hovedentreprenøren er godt fornøyd med mange lokale leverandører til prosjektet. Det er flere bevisste valg som er gjort, ut fra tidligere erfaringer og gode relasjoner. Blant annet trekker han fram rekkverk i nybygget som har fått en arkitektonisk god utforming.

– Det er mange gode rekkverkløsninger i dette bygget som forteller om produktutvikling i praksis, sier Løvdal Stauri. Også i valget av dører og vinduer har tidligere erfaring med produktene i et værhardt kystklima betydd mye.

Han sier at det generelt har vært en god dialog alle veier under byggingen av Vanylven helse- og omsorgssenter. Også bygg-
herren gir uttrykk for et godt samarbeid rundt gjennomføringen av prosjektet.

– Vi har lært mye av dette prosjektet. For min egen del må jeg si at lærdommen har vært større her enn vanlig på større bygg. Det har absolutt vært et godt oppdrag for oss, sier Løvdal Stauri.

Godt forarbeid
At kommunen har gjennomført dette store prosjektet innenfor både tids- og kostnadsrammer er et resultat av godt samarbeid mellom arkitekt, byggherre, entreprenører og andre involveerte. Prosjektansvarlig Terje Kolstad og byggenemndsleder Ottar-Jan Løvoll i Vanylven kommune vektlegger et godt forarbeid. De peker på utforming og funksjon, blant annet at motstående rom rett over gangen er speilvendt men ellers like, er hentet fra byggeklossprinsippet. Det er penger å spare på en slik detalj.

Også i materialvalget har det vært bevissthet med tanke på sparte kostnader i bygge- og driftsfasen. Gulvbelegget er for eksempel lagt i en liten bue oppover veggen. Det er en detalj som gjør vedlikehold og renhold enklere. Utvendig er det valgt materialer med minimale vedlikeholdskrav. Samtidig er trivsel for beboerne og gode arbeidsforhold for de ansatte vektlagt.

Det er Ariktektfirmaet Jon Vikøren i Vik i Sogn som har tegnet bygget. Arkitektfirmaet har helsebygg som en spesialitet. Siviliarkitekt Karen Sofie Tangstad sier til Byggeindustrien at hun er godt fornøyd med resultatet – og også stolt av nybygget.

Hun har samarbeidet med sivilarkitekt og ektefelle Rune Tangstad.

– Vi har vært opptatt av å finne gode løsninger innenfor de rammene kommunen har gitt oss. Jeg synes vi har fått et kjempegodt bygg for de 140 millioner kronene det har kostet, sier Karen Sofie Tangstad.

Gjentagelser av rommenes utforming oppover i fløyene er et viktig grep for å økonomisere med kostnader, ifølge Tangstad.

Arkitektfirmaet Jon Vikøren arbeider med en rekke sjukeheims-prosjekter både i Sogn og Fjordane og i nabofylkene for tiden.


Flere prosjekter