Foto: SINTEF Byggforsk

Sparte millioner på gjenbruk av kanalnett

Oppgradering fra tradisjonell ventilasjon til energioptimal, behovsstyrt ventilasjon med gjenbruk av ventilasjonskanaler kan være både lønnsomt og miljøvennlig, skriver SINTEF Byggforsk.

Solbråveien 23 i Asker ble bygget tidlig på 1980-tallet, og er representativt for en stor norsk bygningsmasse som nå er aktuell for oppgradering. Ventilasjonsanlegget er nylig oppgradert fra tradisjonelt anlegg med konstante luftmengder (CAV) til moderne, energieffektiv ventilasjon. Oppgraderingen er gjennomført med gjenbruk av eksisterende ventilasjonskanaler, noe som viste seg å være svært lønnsomt, skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding tirsdag.

Halverer energibruken

Oppgradering fra konstante luftmengder til behovsstyring kan, ifølge pressemeldingen, mer enn halvere energibruken til ventilasjon, da samtidig bruk av rom i kontorbygg ligger mellom 20 og 60 prosent, ifølge SINTEF. Ved behovsstyring får man mer ut av det eksisterende kanalnettet ved å utnytte kunnskap om samtidig bruk av rommene.

– Gjenbruk av kanalnett er først og fremst aktuelt i nyere bygg med brukbar kvalitet på tegnings- og anleggsdokumentasjon. Det er eksisterende kanalnett i bygningens bruksareal som kan være egnet for gjenbruk ved oppgradering til moderne, behovsstyrt ventilasjon, forklarer seniorforsker Mads Mysen ved SINTEF Byggforsk.

Les hele SINTEFs rapport om gjenbruk av kanalnett her.

Det er denne delen som er gjenbrukt i Solbråveien 23. Det er mindre aktuelt å gjenbruke fasadeintegrerte komponenter for luftinntak og luftavkast, eller kanalføringer og komponenter i teknisk rom.

Kompromisser

Gjenbruk av eksisterende kanalnett kan betinge kompromisser i forhold til normale krav for

nybygg-anlegg. Dette gjelder blant annet krav til SFP (Specific Fan Power), lufthastighet, støygenerering, lekkasje og toleransekrav ved innregulering. Behov og muligheter for avvik

må avklares tidlig med byggherre, og eventuelt byggemyndigheter.

Videre må man så tidlig som mulig i prosessen gjennomgå anlegget for å avklare om det er egnet for gjenbruk.

– Avklaringen er viktig fordi ressursbruken frem til denne konklusjonen vil bli en ren merkostnad i tillegg til kostnad for nyinstallasjon, sier Mysen.

Følgende suksesskriterier er identifisert for vellykket gjenbruk av kanaler:

  • Tegningene er oppdaterte og lett tilgjengelige.
  • Opprinnelig systemoppdeling kan gjenbrukes og sjakter har tilstrekkelig kapasitet og tilgjengelighet.
  • Anlegget ble opprinnelig utført med god tilgjengelighet og god kvalitet på kanaler, isolasjon og oppheng, og med romslige dimensjoner.
  • Anlegget har en viss størrelse og gjentatt konfigurasjon, for eksempel tilnærmet lik kanalløsning i alle etasjer.
  • Aktive tilluftsventiler er brukt som ventilasjonsprinsipp.
  • Lønnsomt og miljøvennlig

Billig gjenbruk

Gjenbruk av kanalnettet kan være svært lønnsomt. I Solbråveien 23 ble kostnaden omtrent halvert i forhold til alternativet, som var rivning og nyinstallasjon.

– Det er ikke tatt hensyn til tap av leieinntekter og kostnader knyttet til byggetid i kostnadssammenligningen, men vi antar at kortere byggetid og redusert tap av leieinntekter kan øke lønnsomheten ved gjenbruk ytterligere i mange tilfeller, sier Mysen.

Med gjenbruk av eksisterende kanalnett kan ventilasjonen oppgraderes med lite anleggsvirksomhet i brukerarealene. I enkelte tilfeller vil det være mulig å gjennomføre slik oppgradering med minimale ulemper for byggets bruker.