NITO bekymret for leverandørindustrien

NITO er veldig bekymret for det som er i ferd med å skje i leverandørindustrien til offshoresektoren.

Statoil har varslet kutt i rammekontrakter med leverandørindustrien, noe som nå ramme Aibel hardt. Bedriften har varslet at 265 ansatte må gå, deriblant mange ingeniører/sivilingeniører. Og flere kan det bli fremover, hvis Aibel ikke får nye oppdrag.

- Norske bedrifter er ledende i verden på kompetanse innen olje og gass. Vi er redd at de varslede kuttene fra Statoils side vil bety at verdifull kompetanse, som er bygget opp gjennom mange år, forsvinner fra industrien. Noe som i sin tur vil gå ut over konkurransekraften i bransjen. De siste årene har mange oppdrag gått ut av landet, primært til Østen, sier Trond Markussen. Han er president for de 75 000 ingeniørene og teknologene i NITO.

En sterk, norsk leverandørindustri har tjent både Statoil og norsk økonomi særdeles godt gjennom flere tiår. Da må Statoil, som stor nasjonal aktør, ta et sterkere ansvar for å bidra til utviklingen av norsk leverandørindustri, og ikke bare sette oppdrag ut av landet.

- Norge har stort behov for ingeniører i andre sektorer og bransjer, men vår jobb nå blir å sørge for at alle de oppsagte NITO-medlemmene kommer best mulig ut av situasjonen. Derfor vil advokater fra NITO allerede i morgen (tirsdag) være tilstede på Aibels lokasjoner i Stavanger, Bergen og Stjørdal for å bistå medlemmene sammen med de tillitsvalgte, sier Markussen.