Mange og alvorlige skader etter strømulykker

Hvert år rammes bortimot 3.000 personer av strømulykker her i landet. De fleste er profesjonelle som arbeider med elektrisitet på jobben.

Det skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) på sine nettsider.

Det er rimelig å anta at de rundt 70 hendelsene som hvert år rapporteres til Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) bare viser de alvorligste ulykkene. Undersøkelser fra en rekke elverks- og installasjonsbedrifter bekrefter en betydelig underrapportering, skriver STAMI på sine nettsider fredag.

Når de ansatte selv skal vurdere om de har vært ute for en alvorlig ulykke, kommer tallene opp i 2-3.000 ulykker årlig blant de omtrent 40.000 personene innen produksjon og distribusjon av elektrisitet. Dette gir en skadefrekvens på opp mot 8 prosent årlig, og mange av disse har, ifølge STAMI også utviklet senskader.

I tillegg til indre og ytre brannskader, samt nyreskader på grunn av opphopning av avfallsstoffer. På grunn av strømgjennomgangen kan muskler og sener bli sårbare, noe som kan utvikle seg til varige muskel-skjelettlidelser. Det er også, ifølge artikkelen på STAMI.no, vanlig med nerveskader som kan vise seg som føleforstyrrelser og små lammelser i deler av kroppen. Skade på hjernestammen forekommer også.

Den tredje hovedkategorien blant senskadene er de psykiske senvirkningene etter ulykken, eller det legene kaller posttraumatisk stressyndrom.