Morten Ameln

- Små kommuner er brannfarlige

- Større kommuner gir bedre brannsikkerhet. De kommunale brannvesen er mange steder så små at de ikke makter å gjennomføre den nødvendige kontroll med brannsikring av bygninger, heter det i en pressemelding fra Firesafe.

Denne uken varslet 20 kommuner i Hordaland at de vil slå seg sammen til et felles brannvesen.

- Større kommuner eller interkommunale brannvesen gir bedre brannsikkerhet, sier administrerende direktør Morten Ameln i Firesafe.

- Brannvesenet burde føre strengere tilsyn og hyppigere kontroll, men kapasiteten strekker ikke til, sier han

Ameln henviser til en brannstudie utført for Justis- og beredskapsdepartementet anbefalte tidligere i år å gå fra 295 til 19 brannvesen i Norge. Målet var at brannvesenet skulle bli mer effektivt og samarbeide bedre.

Ved årsskiftet ble Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS opprettet av syv kommuner, og i Hordaland diskuteres også mulighetene for felles brannvesen for hele 20 kommuner. Dette ser Ameln svært positivt på.

- Det vi opplever ute i felten, er at de som har interkommunale brannvesen har større kapasitet, uavhengighet og kompetanse enn mindre brannvesen. Vi tror at sammenslåinger kan gi sterkere fagmiljø og innsparinger som kan frigjøre penger utdanning og kontroll, sier Ameln.

Det er for mange ukjent at Brannvesenet også har administrative oppgaver, inkludert kontroll og oppfølging av brannsikring i bygg.

- I kommuner med store eller interkommunale brannvesen merker vi markant høyere kontrollhyppighet. Dette kan bety at brannfeller i små kommuner ikke blir oppdaget, sier Morten Ameln i Firesafe.

Ameln mener det er en gylden mulighet å benytte kommunereformen til å sikre større brannstasjoner.

- Det vil gi mer kompetanse, ressurser og kapasitet til å utføre det kontrollansvaret de innehar, sier han.

- Brannvesenet har fått oppgaver utover slokkingsarbeid som krever mye kompetanse og ressurser. Hvis vi skal se på det brannfaglige alene, så ville 100 kommuner vært en egnet størrelse, sier Morten Ameln.