Etterlyser ny samarbeidskultur i byggenæringen

- Samarbeidskulturen må endres og vi må øke kvaliteten i bygninger og omgivelsene rundt, sier styreleder Petter Eiken i Bygg 21.

I dag er sentrale personer fra hele verdikjeden i byggenæringen sammen med deltagere fra forsknings- og undervisningsinstitusjoner på rådssamling i Oslo. Bygg 21 har opprettet tre råd som skal gi konkrete innspill til de tre strategiområdene FoU, utdanning og kompetanse og formidling av kunnskap og erfaringer. Hensikten er å bidra til et bedre samfunn samt gode bygg fra en respektert og verdiskapende næring.

- Må inspirere enkeltmiljøer

- Mitt viktigste mål er å skape en strategi som gjør at vi klarer å inspirere enkeltmiljøer innenfor hele verdikjeden i byggebransjen. Vi må skape en ny samarbeidskultur, sier Petter Eiken til Byggeindustrien. Eiken begynner for øvrig som administrerende direktør i ROM Eiendom til uken.

Stortingsmelding

Utgangspunktet for Bygg 21 er stortingsmelding 28 som omhandler de tre strategiområdene. Meldingen ble lansert i desember 2012, og rådssamlingen i dag er andre og siste samling.

Bygg 21 har definert to hovedmål:

Å skape bedre og mer effektive byggeprosesser.

Å skape bedre bygg i et livsløpsperspektiv, som for eksempel bidrar til redusert energiforbruk.

- Målene skal gjennomføres

- Vi har gitt Bygg 21 to oppdrag. Det ene er å utforme de tre nasjonale strategiene, og det andre er å sørge for at dette faktisk blir gjennomført. Vi skal være en pådriver for å nå disse målene, sier Eiken.

De foreløpige målområdene er definert som høyere bestillerkompetanse, økt konkurransekraft gjennom klyngedannelse, ny samarbeidskultur og økt kvalitet i bygninger og omgivelser.

Presenteres under Byggedagene

- Strategiene våre vil bli presentert under Byggedagene. I denne forbindelse har vi intervjuet 500 aktører i byggenæringen, og svarene vi har fått viser at næringen har en felles oppfatning av målene vi har satt, sier Eiken.

Kritiserer byråkratiet

Han trekker paralleller til anleggsbransjen som slåss mot et tungrodd byråkrati i forbindelser med veibygging.

- Slik er det også i byggenæringen. Interessegrupper må ikke ha myndighet til å kunne stoppe samfunnskritiske planprosesser, men de må gjerne komme med innspill. Det er staten som bør gjennomføre planprosesser på infrastruktur, sier Petter Eiken til Byggeindustrien.