Fra venstre: Ordfører Alf Johan Svele, Janne Farstad Kirkhus, Torhild Aabø Sørensen, Rita Pettus og prosjektleder i Jernbaneverket, Morten Klokkersveen. Den fjerde av vinnerne, Stig Storhaug, var ikke til stede da bildet ble tatt). Foto: Anne Mette Storvik

Holm-Nykirke-tunnelen har fått navn

Den dobbeltsporede jernbanetunnelen forbi Holmestrand har fått sitt offisielle navn: Holmestrandsporten.

Mandag 24. februar fikk de som hadde kommet med vinnerforslaget en liten påskjønnelse av Jernbaneverket. Prosjektleder i Jernbaneverket, Morten Klokkersveen og ordfører Alf Johan Svele inviterte vinnerne til kaffe og kake i Jernbaneverkets nye lokaler i Kullboden. Her fikk vinnerne overrakt en bordklokke med bilde fra tunnelen og innrammet diplom – men den gjeveste premien var nok invitasjonen til å være med på sluttsalva, og feiringen i etterkant. Vinnerne er Janne Farstad Kirkhus, Torhild Aabø Sørensen, Rita Pettus og Stig Storhaug.

–Holmestrandsporten er et navn med snert i, samtidig som det klinger, sier Klokkersveen, godt fornøyd.

Lang prosess

Det er ikke bare-bare å døpe en tunnel. Prosessen begynte da prosjektet hadde “Åpen dag” i fjor sommer. Da fikk folk muligheten til å legge navneforslag i en urne. Siden har urnen stått på prosjektets infosenter, slik at alle besøkende har fått muligheten til å gi sitt bidrag. I november i fjor ble urnen tømt, og alle forslag behørig registrert.

–Vi fikk 98 forskjellige forslag, forteller nabokontakt i Jernbaneverket, Vigdis Tandberg.

Komité

Tandberg var med i navnekomiteen som besto av flere fra Jernbaneverket: prosjektleder Morten Klokkersveen, prosjektleder underbygning, Knut Edmund Knutsen og banesjef Bjørn Ståle Varnes. Kommunen var representert med ordfører Alf Johan Svele og kommuneplanlegger Inger Christiansen.

­–Kommunen var opptatt av at Holmestrand skulle være med i navnet – og vi fikk fort gehør hos de andre, sier ordføreren med et lurt smil.

–Forslaget ble sendt på høring til utrykningsetatene. Det er viktig at vei- og togtunneler får unike navn som ikke kan forveksles, forklarer prosjektleder Morten Klokkersveen. I februar ble navnet spikret i bystyret.

Viktig for byen

Ordfører Alf Johan Svele er opptatt av hva det vil bety for byen å få jernbanen og stasjonen inn i fjellet.

–Dette er et kjempespennende prosjekt. Det er svaret på en mangeårig drøm å få lagt alt inn i fjellet. Den store stasjonshallen vil bli et landemerke, og vi er veldig stolte av å ha fått til fjellheisen, det blir kronen på verket, sier Svele. Han roste prosjektledelsen for godt informasjonsarbeid og profesjonell håndtering av de som er blitt berørt.