Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixPolitibiler ved boligblokken i Halden der det tirsdag gikk et jordras. 65 personer er evakuert fra blokken som skal stå i fare for å rase sammen. Foto: Andreas Utberg / Utrykningsnytt / NTB scanpix20140225. Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix<p>Politisperring ved boligblokken i Halden der det tirsdag gikk et jordras. 65 personer er evakuert fra blokken som skal stå i fare for å rase sammen. Foto: Andreas Utberg / Utrykningsnytt / NTB scanpix</p>20140225. Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ras i Halden: – I verste fall kan blokka rase i fjorden

Et jordras har gått i nærheten av Halden sentrum tirsdag kveld. 65 personer er evakuert fra en boligblokk som står i fare for å rase sammen.

Raset har gått i Refneveien i Halden sentrum. Ordfører i kommunen, Thor Edquist, sier at raset ikke er stort, men at det har gått inntil hjørnet langs en blokk som ligger helt ute ved fjorden. Blokka huser 65 personer.

Ordfører Edquist sier til NTB at alle i blokka blir evakuert.

Politiet opplyser at det har vært utglidning av masser på stedet i løpet av de siste dagene, og at Norges Geotekniske Institutt har gjort undersøkelser på stedet.

Det er i samråd med dem at beslutningen om å evakuere ble tatt, sier operasjonsleder Lars Stenrød i Østfold politidistrikt til NRK.

Ifølge politiet er det ikke fare for andre hus i området.

Kan rase ut

– Det er bare noen meter ut til fjorden. Vi holder på å innkvartere folk på hoteller i byen nå, sier ordføreren til NTB.

Politiet i Østfold opplyser at de evakuerte er innkvartert på Thon hotell.

– Det er ikke fare for noe liv, og har ikke vært noen skader. Vi tar likevel alle forholdsregler og evakuerer boligblokka, sier operasjonsleder Stenerud til Dagbladet.

Sunket et par meter

Onsdag kommer eksperter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å gjøre ytterligere undersøkelser, sier Edquist.

– Vi må vite hva som er blitt gjort under bygget. I verste fall, hvis det skulle rase veldig her, kan den ene delen av blokka rase ut, sier Edquist.

Til NRK siker ordføreren at bakken har sunket et par meter rundt hjørnet på boligblokka.

– Vi er ikke sikre på hva som er under bygget, om det står på fjell eller ikke, sier Edquist.

Flere ras tidligere

Han sier bakken skrår veldig bratt ned mot en bekk som går ut i Iddefjorden. Det skal være mye leire i området.

Leder for Naturfare ved Norges Geotekniske Institutt, Anders Solheim, forteller til VG at det er viktig at kommunen nå tar grep.

– Nå er det viktig at det blir gjort en byggeteknisk vurdering av konstruksjonen på blokken, forteller Solheim.

– Jeg vet ikke om det er noen feil som er blitt gjort, men bygningen er fra 1975, så den har stått der en stund. Mine medarbeidere som var der, sa det var skjedd en oppsprekking og utglidning før helgen som har utviklet seg videre fram til i dag, sier Solheim.

Han er bekymret for bevegelsene nede i grunnen der jordraset har gått, og frykter større skred.

Ordføreren sier han tenker på dem som er evakuert.

– Der må være fryktelig tøft å ikke vite om de har noe sted å bo, eller hvor lang tid dette vil ta.

Det gikk et ras i samme område også i desember 2011. Da ble tre boliger evakuert, melder NRK.