Illustrasjon: COBE for Plan- og bygningsetaten.

10.000 nye Oslo-boliger på høring

Oslo kommune har lagt ut planene om 10.000 nye boliger i det som kan bli en ny bydel i omårdet Gjersrud-Stensrud sør for hovedstaden.

Det blir åpent møte 20. mars. Fram til 14. april kan man si sin mening om forslaget til utbyggingen av Oslos eneste større område som enda ikke er utviklet som del av byen.

Størstedel av området er i dag uregulert og foreslås omregulert til følgende hovedformål: område for bebyggelse og anlegg, for samferdselsformål og for grønnstruktur – alle med ulike underformål. Forslaget som nå legges frem bygger på vedtatt Kommuneplan fra 2008.

Forslaget til områderegulering Gjersrud-Stensrud skal legge til rette for byutvikling med opp til 10.000 nye boliger av ulike slag. Utbyggingen skal ta hensyn til kvaliteter i eksisterende natur og kulturlandskap, samtidig som det utvikles et bymessig sentrum rundt t-banen. Det foreslås å forlenge Østensjøbanen fra Mortensrud over Bjørndal med to nye stasjoner i planområdet. I tillegg foreslås det utbedringer av Enebakkveien. For å sikre varierte boligtyper er byggeområdene i planen delt med variasjon i bygningstyper: sentrumsområdet, kombinerte områder og småhusområder.

Planforslaget er laget i to varianter, et med ca 10.000 boliger kalt hovedalternativet og et med ca 7 000 boliger. I tilknytning til sentrumsområdet foreslås det to parker, en eksisterende park rundt Stensrudtjern og en ny større bypark med tilrettelegging for idrett på jordene ved Maurtu gård. Det legges også vekt på å bevare det verdifulle natur- og kulturlandskapet.