Stavanger kommune felt for ulovlig anbudskriterium

En byggmester i Rogaland vant mot Stavanger kommune i Klagenemda for offentlige anskaffelser. Klagen gjaldt et ulovlig kvalitetskriterium i anbudskonkurranse.

Byggmester Øystein Torgersen fikk gjennomslag for sin klage over Stavanger kommunes kriterium om kvalitet i Klagenemda, og det slås fast at kommunen har brutt loven ved utlysningen.

6. september 2013 kunngjorde Stavanger kommune en åpen anbudskonkurranse for anskaffelse av bygge- og anleggsarbeid, totalentreprise, i Kari Trestakkvei 3 og Auglendsveien 33 i Stavanger.

I denne anbudskonkurransen la kommunen inn to henvisninger til kvalitet som Klagenemda for offentlige anskaffelser tidligere i måneden avgjorde var lovstridige:

«Det tekniske kvalifikasjonsnivå er særlig basert på kriterier som faglig kompetanse, effektivitet, erfaring og pålitelighet», skal kommunen blant annet ha skrevet i utlysningen.

«Oppdragsgiver vil bemerke at oppdragets kompleksitet og størrelse vil være retningsgivende for kvalifikasjonsnivået, men at det gjennomgående kreves meget gode kvalifikasjoner på alle de etterspurte områder for alle typer oppdrag», er den andre formuleringen som Klagenemda har sett på i den lovstridige utlysningen.

Klagenemda finner at Stavanger kommune har brutt forskriften § 13-2 ved å benytte et ulovlig tildelingskriterium, og skriver at kommunen var pliktig til å avlyse anbudskonkurransen på grunn av dette lovbruddet.

Les hele Klagenemdas avgjørelse her.