Utkast til 22. juli-minnesteder stilles ut

Fra lørdag kan publikum få se de åtte utkastene til deltakerne som konkurrerer om utformingen av de to nasjonale minnestedene knyttet til 22. juli. Vinneren kåres 27. februar.

Oslos ordfører Fabian Stang og statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet åpner utstillingen i Rådhusgalleriet i Oslo lørdag klokken 12.

Arkikteter fra flere selskaper i inn- og utland er blant de åtte deltakerne i den lukkede konkurransen: Goksøyr & Martens og Snøhetta arkitekter (NO), Olav Christopher Jenssen og LPO arkitekter (NO), Haugen/Zohar arkitekter (NO), Paul Murdoch Architects (US) og NLÉ & Kunlé Adeyemi (NL/NG), Jonas Dahlberg (SE), Jeremy Deller (UK), Estudio SIC (ES).

Forut for den lukkede konkurransen har det vært en åpen internasjonal prekvalifisering. Søkningen til prekvalifiseringen var stor. Totalt 300 søknader fra 46 land var kommet inn da fristen for påmelding gikk ut i september i fjor. 67 av søkerne var norske.

Det var regjeringen som etter terroranslagene 22. juli 2011 besluttet at det skal etableres to minnesteder, ett i regjeringskvartalet og ett på landsiden mot Utøya, i Hole kommune.

Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige og stå ferdige til 22. juli neste år.

Minnestedet i Hole blir permanent. I Oslo vil det bli midlertidig opprettet mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka i regjeringskvartalet. Endelig plassering vil først bli avgjort når det er klarere hvordan regjeringskvartalet blir seende ut etter gjenoppbyggingen.

Alle navn

Blant kravene til minnestedene har vært at alle navnene til de 77 drepte skal fremgå på minnestedet i Oslo, mens navnene på de 69 personene som ble drept på Utøya, skal fremkomme på minnestedet i Hole.

Alle minnestedene skal lages av samme kunstner, og det skal være en forbindelse i uttrykket mellom de to stedene.

– Vi tror utstillingen vil bli møtt med stor interesse, sier prosjektleder Harald Fenn, rådgiver i KORO, som er statens fagorganisasjon for kunst i offentlige rom.