– Vi er overrasket over at tingretten ikke i større grad har vektlagt EU/EØS-retten i dommen, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet. (Foto: Marit Hommedal)

Konkurransetilsynet vil studere begrunnelse for reduksjon av asfaltgebyr

Oslo tingrett avsa onsdag dom i saken mellom NCC og Konkurransetilsynet. Her ble gebyret Konkurransetilsynet ila NCC i forbindelse med ulovlig samarbeid i Trøndelag redusert fra 140 til 40 millioner kroner. Konkurransetilsynet er overrasket over at tingretten ikke i større grad har vektlagt EU/EØS-retten i dommen.

Staten fikk medhold i at NCC Roads AS holdes ansvarlig for ansattes handlinger. Retten reduserte gebyret til 40 millioner kroner da retten ikke var enig i tilsynets utmåling. Retten fant heller ikke grunnlag for å holde morselskapet NCC AB ansvarlig for overtredelsen.

– Selv om retten er enig i at det ikke har vært noen reell konkurranse mellom Veidekke og NCC Roads i Trøndelag, må vi studere begrunnelsen for reduksjonen av gebyret nærmere. Vi er overrasket over at tingretten ikke i større grad har vektlagt EU/EØS-retten i dommen, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad.

Christine B Meyer

– Vi er fornøyd med at retten er enig med Konkurransetilsynet i at det var tale om en grov overtredelse av konkurranseloven og at NCC Roads AS hefter for det de har omtalt som en utro ansatt. Retten ilegger fortsatt NCC et betydelig gebyr, men gebyret er vesentlig lavere enn tilsynets vedtak, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer.

Konkurransetilsynet vedtok i mars 2013 å ilegge NCC AB og NCC Roads AS et gebyr på 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid med Veidekke i perioden 2005–2008. Samarbeidet omfattet markedsdeling, pris- og anbudssamarbeid samt utveksling av annen strategisk informasjon i forbindelse med asfaltanbud i Midt-Norge.

NCC aksepterte ikke overtredelsesgebyret og brakte saken inn for Oslo tingrett.