Arbeidsministeren på tilsyn mot arbeidskriminalitet

Arbeidsminister Robert Erikson var denne uken på uanmeldt tilsyn med Samarbeidsprosjektet i Bergen.

Det skriver Arbeidsdepartementet i en pressemelding på sine nettsider.

- Samarbeidsprosjektet er et nybrottsarbeid for å stanse organisert arbeidsmiljøkriminalitet. Jeg vil ha flere slike rundt omkring i landet, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Statsråden var onsdag denne uken i Bergen for å være observatør på sitt første tilsyn. Tilsynet er uanmeldt, og skjer i regi av Arbeidstilsynet i Hordaland, Skatt Vest og Kemneren i Bergen.

Pilotprosjektet i Bergen kom, ifølge pressemeldingen, til på initiativ fra Arbeidstilsynet. Prosjektet er et samarbeid mellom flere etater. Formålet er å dekke bredden i den typen arbeidsmiljøkriminalitet vi ser i dag.

- Vi trenger flere lovverk for å bekjempe sosial dumping. Vi ser at når vi samarbeider får vi høyere måloppnåelse sammen og hver for oss, sier regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet.

De etatene som samarbeider i Bergen prøver ut nye arbeidsformer. Blant annet sitter de nå fysisk sammen og vurderer og planlegger tilsyn, de gjennomfører tilsyn sammen og følger opp sammen etterpå. Nå jobber de også for å få på plass muligheter for felles sanksjonering. Her er politietaten en viktig samarbeidspartner.

- Jeg tror vi på sikt også skal ta med Nav i dette samarbeidet. Vi må ha bredden i tilsynsvirksomheten og bedre målstyring for å heie fram det seriøse arbeidslivet, sier statsråd Robert Eriksson.