Arkivfoto

Redusert gebyr i asfaltsaken

Tingretten i Oslo har i dag redusert gebyret Konkurransetilsynet ila NCC i forbindelse med ulovlig samarbeid i Trøndelag fra 140 millioner kroner til 40 millioner kroner.

- NCC mener det var urimelig å gi selskapet et gebyr i saken, da det i saken har kommet klart frem at det er én person i selskapet som har drevet et ulovlig samarbeid med en konkurrent. Handlingene har vært illojale og bryter med alle instrukser og selskapets retningslinjer for selskapets forretningsvirksomhet, heter det i en melding fra NCC.

Med en reduksjon av gebyret til 40 millioner kroner mener NCC at tingretten har tatt hensyn til selskapets syn i saken.

Vil studere dommen
- Vi må få studere dommen nærmere før vi kommer med vår konklusjon. Men vi noterer at tingretten har tatt hensyn til våre synspunkter, sier Håkan Broman, sjefsjurist i NCC-konsernet.

NCC tok saken til retten fordi selskapet ønsket å få klarhet i hva Konkurransetilsynet mener selskapet kunne gjort annerledes for å hindre det som har skjedd.

- Vi mener overtredelsen ikke kunne vært forebygget av NCC. Den skjedde på tross av NCCs omfattende opplærings- og kontrollprogram i forretningsetikk og konkurranserett, sier Broman.

NCC har tidligere reservert et nødvendig beløp til saken.

- For tidlig å si om dommen ankes

Advokat Pål Wennerås hos Regjeringsadvokaten uttaler overfor Bygg.no at man fra statens side registrerer at tingretten til dels har vært enig med Konkurransetilsynet i saken.

– Oslo tingrett har ment at NCC Roads AS kan holdes ansvarlig for overtredelsen, og at det er en alvorlig sak som betinger et høyt gebyr. Det retten ikke har vært enig i, er at gebyret skulle være så høyt som det Konkurransetilsynet først ila NCC, sier han.

–Selv om tingretten har lagt til grunn at NNC Roads AS skal holdes ansvarlig, har dommeren konkludert at konsernspissen NCC AB ikke kan holdes ansvarlig, fortsetter han.

Wennerås forteller at det på nåværende tidspunkt er for tidlig å si noe om hvorvidt dommen vil ankes fra statens side, men at man vil benytte seg av den én måned lange ankefristen til å lese nøye gjennom dommen og vurdere ankespørsmålet sammen med Konkurransetilsynet.