LO-leder Gerd Kristiansen under LOs representantskapsmøte i Oslo Kongresssenter tirsdag formiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

LO krever både lønn og pensjon, truer med streik

LO-leder Gerd Kristiansen synes NHO er arrogant og mener motpartens oppførsel gjør lønnsforhandlingene tøffere enn på mange år. Nå krever hun mer lønn og tariffestet pensjon.

– Når NHO blankt avviser å snakke pensjon med oss og over bordet fastslår at vi skal se 2-tallet i prosentvis lønnsvekst, så er det rett ut arrogant. Og det bidrar til å gjøre forhandlingsklimaet vanskeligere, sier Kristiansen til NTB.

Fakta om LOs hovedkrav i årets tariffoppgjør

Opprettholdelse av kjøpekraften ved:

* En kombinasjon av egne sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

* Prioritering av kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor.

* Prioritering av likelønn i relevante bransjer i privat sektor.

Tjenestepensjonene i privat sektor avtalefestes og organiseres på en mer kostnadseffektiv og mer samordnet måte. Ny tjenestepensjon skal gi høyere pensjon for samme premiesatser. Ordningene styres av partene i fellesskap.

(Kilde: LOs tariffpolitiske uttalelse 2014) (©NTB)

Hun foreslo tirsdag at LO skal gå til forhandlingsbordet med krav om både økt lønn og at pensjonsordningene i privat sektor tas inn i tariffavtaleverket. Det er irriterende nok for den mektige LO-lederen at NHO allerede under det siste møtet i kontaktutvalget med regjeringen fastslo at lønnsveksten må ligger under 3 prosent, men det er når pensjonsspørsmålet så kategorisk avvises som tema, at streikefaren skyter i været.

– Vi må klare å få tariffestet pensjon. Det er hovedmålsettingen vår, sier Kristiansen på spørsmål om LO er villig til å streike for retten til avtalefestet innflytelse over egne pensjonsordninger.

Det hefter alltid streikefare ved de sentrale oppgjørene, men det som synes å gjøre faren større i år er at arbeidsgiverne ikke engang vil snakke om pensjon – langt mindre tariffeste ansattes innflytelse over ordningene.

Pensjon uansett

Årets hovedoppgjør starter 10. mars. Hovedkravene ble enstemmig vedtatt av LOs representantskapsmøte tirsdag ettermiddag. Det betyr at Fellesforbundet som frontfag og første forbund ut går til bordet med krav om:

* Lønnstillegg som minst opprettholder medlemmenes kjøpekraft, altså det du sitter igjen med etter at inflasjon og skatt er trukket fra.

* Tariffestede pensjonsordninger i privat sektor som utjevner forskjeller mellom kvinner og menn og som gir høyere pensjonsutbetalinger enn dagens ordninger kan gi.

Forbundsleder Arve Bakke formelig fnyser av forakt for uttalelser om at det er uaktuelt å snakke om pensjon og fastslår at NHO må snakke om det enten organisasjonen vil eller ikke.

– Hvis Fellesforbundet får deres tillit, skal jeg love dere at arbeidsgiverne ikke bare må snakke om pensjon, de blir pent nødt til både å forhandle og mekle om det også, sa han.

Vil fjerne forskjeller

Kvinner lever i gjennomsnitt lengre enn menn. Derfor må bedriftene med dagens system enten betale mer i pensjonspremie for kvinner enn for menn eller også må kvinner akseptere lavere årlig pensjon enn sine mannlige kollegaer.

LO argumenterer for en betydelig omlegging av dagens pensjonssystem i privat sektor som vil gi forutsigbarhet for både arbeidstaker og arbeidsgiver og ikke minst «mer pensjon for pengene».

Fellesforbundet skal fortsatt gå i front og legge føringene de andre forbundene skal følge når de går til forhandlingsbordet. Det blir i år opp til hvert enkelt forbund på forhandle om de 346 overenskomstene LO-systemet omfatter.

– Hele LO-fellesskapet står bak kravene som ligger på bordet. Vi har ikke brukt så rent lite tid på å komme fram til en enstemmig innstilling. Men det kommer også viktige krav som må løses i den enkelte overenskomst. Derfor innstiller vi på forbundsvist oppgjør, sa Kristiansen.