Mustads vei 1

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Mustad Eiendom på Lilleaker bygger og forvalter ikke bare helt moderne kontorlokaler eller eldre industrihistoriske bygninger. Kontorbygget

Mustads vei 1 er av nyere dato; det sto ferdig i 1967. Men nå er også dette landemerket helt i nord totalrehabilitert og modernisert, uten at den umiskjennelige profilen har gått tapt.

Fakta

Sted: Lilleaker, Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Totalareal BRA: 7.200 kvm

Byggherre: Mustad Eiendom

Totalentreprenør: AF Byggfornyelse

Kontraktssum eks mva:
113 millioner kroner

Byggeledelse: Vedal Prosjekt

Arkitekt:
Torstein Ramberg Sivilarkitekt

Rådgivere: RIB: Bracon l RIE: Heiberg & Tveter l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBR: Byggimpuls l RIFY: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Heiser: Myhre Heis & Elektro l Taktekking: Euro-Blikk & Tak l Ventilasjon: Klimateknikk l Tømrerarbeider, brannisolering- og tetting: Byggimpuls l Maling, sparkling og fuging: Ullevål Maler-
mesterforretning l Systemhimling og glassfronter: System 1 l Blikken-
slager: A. Hansens Blikkenslager-
verksted l Parkett: Bo Andrén l Elektroarbeider: PowerTech l Rør og sprinkleranlegg: NTI l Metallarbeider, trapper og pergola: Weberg l Vinduer: EMA Glass l Solavskjerming: Blendex l Nivellgulv: Parkettpartner l Storkjøkken: Metos l Minikjøkken, garderober og garnityr: Idema l Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting l Stålarbeider: Tverli Sveis l Glass-
fasader: Stålbygger´n l Lås og beslag: Lås & Prosjekt l Røykluker: Bramo l Terrazzo: Respo l Dører: Daloc Norge

Kontorbygget har vært rehabilitert flere ganger tidligere, men var nå preget av de forskjellige leietakernes behov og omrokkeringer. Det var en lite effektiv areal-utnyttelse, med mange korridorer og atkomster som ikke ble brukt fornuftig. I tillegg var det dårlige løsninger i fasader, glass og i det tekniske anlegget. Behovet for å gjøre noe var stort, sier Øyvind Arntsen, direktør prosjektutvikling i Mustad Eiendom.

Mustads vei 1 ligger i et fallende terreng. Bygget var opprinnelig på seks etasjer. Etter påbygning har bygget økt til sju etasjer med et to-talareal på ca. 7.000 kvm, hvorav ca. 1.300 kvm utgjøres av påbygg.

– Bygget har en markant beliggenhet og preget av et landemerke med en betydelig industrihistorie er opprettholdt og ytterligere artikulert. Det eksisterende bygget er en regulær plasstøpt betongkonstruksjon og har en kvadratisk grunnform, som den nye utformingen tar sitt utgangspunkt i. For å oppnå en ønsket utforming med to tilbaketrukne etasjer – den sjette og den sjuende – ble det besluttet å redusere byggehøyden med en etasje i forhold til den regulerte maksimale gesimshøyden, forklarer Torstein Ramberg i Torstein Ramberg AS Sivilarkitekt.

Arkitektkontoret har siden 1998 hatt Mustad Eiendom som oppdragsgiver på Lilleaker, både for reguleringsplaner for det såkalte «Sørområdet» og i byggeprosjekter.

Kontrakten for totalentreprenør AF Byggfornyelse er på 112 millioner eks. mva., og inneholder riving helt ned til betong-søyler- og dekker, inkludert den eksisterende kjernen med trapper og heiser.

– Vi rev to mindre etasjer, i sjette var det kontorer og styrerom og helt på toppen i sjuende et mindre teknisk rom. Fra dekket over femte etasje bygde vi nye arealer. Det gamle tekniske anlegget er selvfølgelig også skiftet ut, med et oppdatert og energigjerrig anlegg, sier AF Byggfornyelses prosjektleder, Lars Birger Aasterud.

Kontorbygget var solid; de eksisterende konstruksjonenes bæreevne tillot omfattende endringer i kjerneområdet. Beskrivelsen tilsa en betongkjerne i midten, men for å korte ned byggetida og få en raskere fremdrift, omprosjekterte AF Byggfornyelse, og brukte stål og bjelker i stedet.

– Da vi rev så mye innvendig som vi gjorde, var det er par utfor-dringer med avstivningen i bygget. For å stive det av kjørte vi inn stål og innvendig strekkstag. Samtidig lot vi mange av de eksisterende veggene i sjakta stå til vi hadde fått kjerneboret gjennom. Etter at alle stålsøyler var tredd inn og alle bjelker var etablert, kunne vi rive resten, forteller Aasterud.

Mustads vei 1 er en del av bygningsmassen knyttet til CC Vest.

– Dette kjøpesenteret er uhyre populært, og har en konstant strøm av kunder. Vi har kjørt ut ca. 1,2 millioner tonn med riveavfall, rett ved en av innkjøringene til en senterets parkeringskjellere. Enkelte av butikkene hadde også vareinntak inne på riggområdet vårt, så vi var nødt til å tenke logistikk og HMS hele tiden, sier Aasterud.

Ny tegl
Den opprinnelige fasaden med tegl er i sin helhet fjernet. Ny tegl, svært lik den gamle, og bakenforliggende isolasjon gir en vesentlig forbedring av byggets energibruk. Glasskonstruksjonene i fasadene i sjette og sjuende etasje følger den geometrisk regulære formen som ligger i den opprinnelige plangeometrien. Her er det nå terrasser i begge etasjer, med et fasadeglass-system i aluminium. Både solavskjerming og metallpergola med horisontalt regulerbare markiser over hjørnepaviljongene er hvite.

I omformingen av Mustads vei 1, er dette egentlig trinn 2, der trinn 1 var etablering av p-kjeller og bygget ved siden av.

– For å få en ønsket utforming med to tilbaketrukne etasjer, ble det besluttet å redusere byggehøyden med én etasje i forhold til maksimal regulert byggehøyde. Arealreduksjonen på ca. 900 kvm er overført til et trinn 3, som omfatter overbygning av et atrium i første og andre etasje mot nord. Det skal fasademessig tilpasses trinn 2, sier Ramberg.

– Kontrakten på trinn 3 fikk vi i november i fjor. Det nye stål- og prefab-bygget skal sammen med en utvidelse av kantina, stå ferdig 1. juli. Det passet oss veldig godt å få forhandlet frem denne siste kontrakten. Den kan utføres samtidig som vi ivaretar Mustad Eiendoms leietakere og deres tilpasninger i avslutningsfasen, sier Aasterud.

Etter å ha hatt Rud som hovedsete siden 1979, er JM Norge nå godt på plass i Mustads vei 1. 90 ansatte har tatt i bruk halve andre etasje, samt hele tredje og fjerde etasje. Standard Norge, Standard Online og NEK flytter inn i de tre øverste etasjene, mens Clas Ohlsson flytter inn i første etasje, og i første etasje i byggetrinn 3.

Dermed gjenstår et par hundre kvadratmeter som ennå ikke er utleid.

– Vi har ikke hatt problemer med å finne leietakere som vet å verdsette beliggenheten og det gode kollektivtilbudet. Nå er det flere som er interessert i de gjenværende arealene, så det vil det ikke bli noen problemer med å få leid ut, tror Øyvind Arntsen.


Flere prosjekter