Ådne Espeland AS

Naboen

I mars er kjøttvareprodusenten Ådne Espeland AS klar å starte opp matproduksjon i nye, moderne fabrikklokaler.

Fakta

Sted: Skurve næringspark, Gjesdal

Prosjekttype: Nybygg, produksjonsbygg og kontor

Kontraktssum eks mva:
133 millioner kroner

Bruttoareal: 15.500 kvm

Tiltakshaver: Ådne Espeland

Prosjektleder for tiltakshaver: Norconsult

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Teknisk totalentreprenører:
Sig Halvorsen, Rønning Elektro, Energ & Miljø

Arkitekt: Alectia (tidl. FoodCon)

Rådgivere: RI VVA og utomhusanlegg: Dimensjon Rådgivning l RIBr: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Mellemstrand Anlegg-
service l Tekniske tegninger: Prefab Design l Fryserom: Huurre Norway l Fryseanlegg: Norsk Kulde l Betongarbeider: Totalbetong l Grunnarbeid og utomhus: T Stangeland Maskin l Betong-
elementer: AS Betong l Stålarbeid: Stål & Fasade l Taktekking: Sandnes Tak l Tømrer: Stavanger Bygg l Maler: Sundt & Vigrestad l Gulvlegger: Kontor og Boliggulv l Mur og flis: Kjetil Rødberg l Branntetting: Thermax l Lås og beslag: Låsservice l Heis: TKS l Mobilkran: Kåre K Lode l Maskinutleie: Naboen

I Gjesdal Næringsparks avdeling på Skurve i Gjesdal kommune, har total-entreprenør Lothe Bygg AS ført opp et produksjons- og kontorbygg for kjøttvare-produsenten Ådne Espeland AS.

Bygget, som er tegnet av Alectia AS (tidligere FoodCon AS), har en samlet gulvflate på 16.500 kvadratmeter, og består av varemottak, fabrikkdel, fryselager, ekspedisjon og administrasjonsfløy.

Energisentralen og renseanlegget ligger i to egne bygg. Administrasjonsfløyen har to etasjer, mens resten av anlegget har én etasje. Bygget har to tekniske rom og et teknisk loft.

Det er Sig Halvorsen og Rønning Elektro som har prosjektert og utført henholdsvis VVS- og elektroarbeider.

133 millioner kroner
Lothe Byggs kontraktssum er 133 millioner kroner eks mva. Byggearbeidene startet i november 2012, og skal være fullført 1. mars i år. Fabrikken starter produksjon i mars, og skal gradvis øke frem til sommeren ved at én og én produksjonslinje flyttes til det nye anlegget.

Ådne Espelands nybygg ligger i Gjesdal Næringsparks avdeling på Skurve, et par kilometer sør for kommunesenteret Ålgård. Tomten er på 23 mål. Grunnen består av stabile morenemasser. Tomten var klargjort for bygging, og hadde komprimerte sprengsteinsmasser. Det er lagt radonduk under bygget. Skulle det bli aktuelt, er det mulig å bygge ut anlegget.

Betong og stål
Prosjektleder Jan Egil Høyland i Lothe Bygg forteller at hoveddelen av bygget er rektangulær, med utbygg administrasjonsfløy og ekspedisjon.

– Bygget har bærende konstruksjon av betongelementer, med unntak av fryselageret som har bæring av stålsøyler og ståldragere. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. De fleste fasadene har svarte eller hvite betongelementer. Fryselageret har sandwichelementer av stål. Det er gulv av hardbetong i fabrikk og stålglattet gulv i fryselageret, sier Høyland.

I administrasjonsfløyen er det teppeflis og belegg på gulv, en kombinasjon av faste vegger og systemvegger og system-himlinger, mens fabrikkdelen har mange isolerte vegger.

Råvarer kommer inn via fire lossebrygger på sørsiden av bygget. Varene følger så flere produksjonslinjer gjennom bygget til fryselager og ekspedisjon. I byggets nordøstre hjørne er det tre lastebrygger for utsendelse av varer.

Overskuddsvarme
Kjølekompressorene produserer mye overskuddsvarme som brukes til å varme opp bygget via gulvvarme og radiatorer. Utenfor bygget varmes 3.000 kvadratmeter opp med et snøsmelteanlegg. Prosjektet får støtte fra Enova.

Bygget har balansert ventilasjon med effektiv varmegjenvinning (82 prosent) via fra to ventilasjonsaggregat og fire rotoravfuktere. All belysning i bygget er LED-basert, noe som sparer energi og gir lys umiddelbart. Det er kun fryselageret som ikke er sprinklet. Alle sju laste-/ lossebryggene har værtetting. Tomten er inngjerdet, og rommer parkering for personbiler og vogntog.

Tøff vinter
Næringsparken på Skurve ligger i en dal der vind og kulde kan være hard. Jan Egil Høyland sier at vinteren i fjor var tøff, med mye kulde.

– Vi hadde tele da vi forskalte, noe som var utfordrende. Byggingen ellers gikk greit, og vi hadde ingen fraværsskader. Bygget har avanserte tekniske løsninger, og vi tar med oss nyttig erfaring i å føre opp et slikt bygg, sier Høyland.

Polert på innsiden
Sivilarkitekt Bjarne Christensen i Alectia AS (tidligere FoodCon AS) i Danmark forteller at etablering av ny fabrikk for Ådne Espeland har vært en meget spennende og utfordrende oppgave for Alectia.

– Planleggningen har tatt utgangspunkt i behovet for en rasjonell og fremtidssikret produksjon, som er tilpasset de strenge reglene som gjelder for næringsmiddelbedrifter, sier Christensen.

Fabrikken har en nøye gjennomført oppdeling i ulike hygienesoner, slik at man unngår kryssforurensing av ferdig produserte kjøttvarer.

– Planleggningen har skjedd innenfra og ut. Det viktige har vært å skape plass for optimale prosesslinjer og en konkurransedyktig og trygg matvareproduksjon. Fasadene er formet i nydelige frilagte betongelementer, som innvendig er polert for å sikre renholdsvennlige overflater. Fasadene utstråler harmoniske linjer, renhet og trygge rammer for matvareproduksjon, sier Christensen.

Ådne Espeland AS har 60 ansatte, og produserer mer enn 100 ulike kjøttprodukter som leveres til dagligvarebutikker, restauranter og storkjøkken. Årlig foredler bedriften cirka 4.000 tonn kjøttvarer.


Flere prosjekter