Arve Brekkhus leder

Vanskelige avveininger rundt regjeringskvartalet

Hvordan skal det fremtidige regjeringskvartalet videreutvikles? Dette spørsmålet skal politikerne snart skal ta stilling til.

Dette blir helt klart ingen enkel beslutning å fatte. Derfor går også kommunal- og moderniseringsminster Jan Tore Sanner ut og lover bred involvering før avgjørelsen skal tas. Han sier at hele det politiske Norge skal involveres i arbeidet frem mot en endelig avklaring. Dette er en fornuftig vei å gå. En såpass viktig beslutning må favne bredt og forankres.

Samtidig er det også viktig at det vises handlekraft, og at man innen de gitte frister fatter en beslutning og går videre. Man begynner nå å få et bredt faglig beslutningsgrunnlag, og fremover skal ulike parter, både offentlige og private, inviteres til å komme med sine innspill. Deretter blir det opp til Stortinget og Regjeringen å lande på en videre strategi. Signalene tyder nå på at regjeringen før sommeren vil få på plass hvor framtidens regjeringskvartal skal ligge og hvor mye som skal bygges.

Det er mange følelser involvert i dette arbeidet. Ikke minst om Høyblokka og Y-blokka skal bestå og renoveres eller skal man rive og bygge nytt. Her står tunge faglige meningsbærere sterkt mot hverandre. Enkelte mener at så markante bygg må bevares, mens andre mener eksisterende bygningsmasse er lite hensiktsmessig å bygge videre på. Her får vi ingen avgjørelse innen sommeren.

Mandag ble en kvalitetssikringsrapport av konseptutvalgsutredningen, som ble lagt frem i fjor sommer rundt fremtidig utbygging og utvikling av regjeringskvartalet, overrakt kommunal- og moderniseringsministeren. De støtter i hovedsak konklusjonene og anbefalingene som ble gitt i konseptutvalgsutredningen. Et poeng er at kvalitetssikrerne påpeker på at det bør bli en mer konsentrert utbygging i det eksisterende regjeringskvartalet. Som i konseptutvalgsutredningen mener de at regjeringskvartalet bør legges mellom Akersgata og Møllergata med mulighet for utvidelse nordøst mot Hammersborg.

I rapporten som ble lagt frem mandag kom det ikke noen anbefaling om riving eller bevaring av Høyblokka og Y-blokka, men sier at det er mulig å bevare. Samtidig mener de at kostnadsoverslagene rundt en renovering av de to nevnte bygg vil bli dyrere enn anslagene som ble lagt til grunn i konseptutvalgsutredningen viser. Enkelte mener kostnadene kan bli lagt høyre enn de første estimatene. I Rapporten pekes det også på at bevaring av Høyblokka og Y-blokka i tillegg gir utfordringer med hensyn til samlokalisering over lang tid.

Det er dermed ingen enkel beslutning å fatte. Man må nå sørge for at dette arbeidet ikke drar unødvendig ut i tid. Nå i mars inviterer Jan Tore Sanner organisasjoner, næringsinteresser og andre til å komme med innspill på et eget møte. I tillegg vil selvsagt Oslo kommune og andre fagetater bli med i det videre arbeidet. Men når alle har fått mulighet til å komme med sine innspill, må man fatte en beslutning for det videre arbeidet. Det er et enormt arbeid gjennom mange år som skal til for å bygge opp nye lokasjoner til institusjonene som styrer landet. Byggestart blir sannsynligvis tidligst i 2020, med en fullføring i 2024.