Vannskader hvert åttende minutt

Vannskader i private boliger og hytter førte til nesten 2,3 milliarder kroner i erstatninger fra norske forsikringsselskap i 2013.

Det skriver Finans Norge i en pressemelding.

64.000 vannskader er meldt inn til forsikringsselskapene i 2013.

– Dette er en kraftig økning av erstatningene på 15 prosent, mens antallet går opp med 17 prosent sammenlignet med 2012, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Denne grafen fra Finans Norge viser økningen på antall rapporterte vannlekkasjer, samt utbetalt erstatningssum fra forsikringsselskapene. Illustrasjon: Finans Norge

De fleste vannskadene er relatert til ulike former for rørbrudd inne i boligen. I tillegg er det mange vannskader som skyldes vanninntrenging utenfra i perioder med mye nedbør. Vann kan gjøre stor skade, og da særlig om vannet blir stående lenge før tørkingen kommer i gang.

Pass på hytta

500 hytter ble vannskadet i løpet av 2013, en økning på 32 prosent når det gjelder antall, mens erstatningene økte med 28 prosent fra 2012.

– Sett på tilstrekkelig varme når du reiser bort på ferie, eller helgetur nå i vinter. Dette er viktig for å unngå frostsprengte rør. Forhåpentligvis passer folk godt på både hytter og hus vinter, sier Neverdal.

Hyppige vannskader

Det er langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd. Gjennomsnittlig hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem.

– Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt avdekkes 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag, sier Neverdal.

De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.