Neppe lavere lånerenter med det første

Strålende resultater, gode marginer og lav styringsrente til tross. Først i juli 2016 kan det være grunn til å forvente lavere boliglånsrenter.

Norske lånekunder som ble oppløftet av signalene i årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen, kan komme til å bli skuffet. Det blir neppe lavere boliglånsrenter med det første.

– Det generelle bildet vil være at bankene vil fortsette å bygge opp kapital fram mot juli 2016. Det er først da bankene skal være ferdige med å fase inn de nye kravene, sier direktør Jan Erik Fåne i Finans Norge til NTB.

Han understreker at det ikke er gitt at rentene settes ned da heller.

– Det er mye som kan skje på to og et halvt år. Dessuten er det varslet nye krav om bankenes likviditet, som skal fases inn fram mot 2018, sier Fåne.

Forventer endring

Myndighetene har innført en rekke krav som skal sikre bedre kjernekapital i norske banker. For å innfri dette har bankene økt sine rentemarginer betydelig, noe sentralbanksjef Øystein Olsen var inne på i sin årstale torsdag.

– Selv om styringsrenten er lav, er utlånsrentene til publikum ikke spesielt lave, sa Olsen.

Han viste til at bankene har valgt å tilpasse seg de nye kravene ved å øke sin inntjening gjennom høyere rentemarginer og forutsatte at disse etter hvert skal reduseres.

– Vi må legge til grunn at bankenes marginer vil falle når bankene er ferdige med å tilpasse seg de nye kapitalkravene, anførte han.

Rentemarginene er enkelt sagt forskjellen mellom innskudds- og utlånsrenter eller det bankene betaler for å få penger inn og det de får igjen for utlånene sine.

Reduserte rentemarginer vil dermed medføre lavere lånerenter eller høyere innskuddsrenter eller en kombinasjon av disse.

– Kundene betaler

Ifølge Huseiernes Landsforbund økte verdien av landets banker med 190 milliarder kroner i fjor. VG kunne tidligere i år fortelle at rentemarginen har økt fra 0,11 prosent i oktober 2011 til 2,24 prosent i 2014.

Dette har gitt klare utslag på bankenes bunnlinjer. Tidligere denne måneden la DNB-sjef Rune Bjerke et resultat før skatt på 6,8 milliarder kroner for fjerde kvartal 2014, over 2 milliarder mer enn samme kvartal i 2012.

Men foreløpig er det altså lite som tyder på at boliglånskundene får nyte godt av denne utviklingen.

– Jeg registrerer at han sa at rentemarginene skal ned. Jeg registrerer også at han var veldig opptatt at vi skal bygge kapital og fortsette å bygge kapital, så får vi se i 2017 hvor vi står, sa Bjerke til DN.no i en kommentar til Olsens årstale torsdag.

Jan Erik Fåne i Finans Norge avviser påstanden om at lånekundene har måttet betale det meste av regningen for økte kapitalkrav.

– Bankene har redusert sitt utbytte, kuttet kostnader, lagt ned filialer og sagt opp tusenvis av ansatte. Her har alle bidratt sier han.