Administrerende direktør Timo Chrons i Aidon (til venstre) og Torbjørn Johnsen, administrerende direktør i Lyse Elnett. Foto: Lyse Elnett

Finske målere skal lese av Lyse-strømmen

Det finske selskapet Aidon skal levere automatiske strømmålere til Lyses nettkunder i Sør-Rogaland.

Det skriver Lyse Elnett i en pressemelding torsdag.

Utrullingen av nye strømmålere til 140.000 av Lyses nettkunder starter for fullt i 2015. Dette blir den største logistikkoperasjonen nettselskapet noensinne har utført.

− Vi er glade for at vi har funnet produsenten som skal levere måleren som nettkunder i Sør-Rogaland skal få installert i hjemmene sine. Myndighetene har satt frist for installasjon av ny måler til 1. januar 2019. Det er bare en fordel at vi får begynt denne logistikkoperasjonen så raskt som mulig, uttaler administrerende direktør i Lyse Elnett, Torbjørn Johnsen, i pressemeldingen.

Avansert og velprøvd

Aidon fikk, ifølge Lyse, kontrakten etter en konkurranse, og den ble signert 13. februar. Det finske selskapet har allerede levert over en million automatiske strømmålere.

− Selskapet leverer en avansert teknologi som er velutprøvd. I tillegg kan deres teknologi tilpasses de behov Lyse Elnett har, sier Johnsen.

− Vi er stolte og spente over å ha inngått denne kontrakten. Den gjør at vi sammen med Lyse kan levere den mest avanserte teknologiløsningen for automatisk strømmåler som finnes i markedet til nå, sier administrerende direktør Thor-Erik Næss i Aidon Norge.

Automatisk styring

Samtidig med at Lyse installerer ny måler, skal de også sette inn en styringsenhet. Enheten, som fortrinnsvis skal få plass i sikringsskapet ved siden av måleren, er en liten, men kraftig datamaskin som skal kommunisere målerdata til Lyse. Denne styringsenheten kan også kommunisere med andre elektroniske enheter i hjemmet, som for eksempel lys og varme.

− Nå skal vi bruke tiden framover til å teste målerens funksjonalitet opp mot styringsenheten. Kunden skal slippe å lese av strømmen, og da er stabilitet alfa og omega. Vi ser for oss at vi begynner med de første installasjonene av ny strømmåler seint i 2014 eller tidlig i 2015, sier Johnsen.

Når alle 140.000 nettkunder har fått ny automatisk måler i 2019, vil Lyse sitte med et bedre oversiktsbilde av situasjonen i strømnettet enn tidligere, heter det i pressemeldingen.