Illustrasjonsfoto: Arkiv

48 prosent ville ha investert mer uten formueskatt

Nesten halvparten av alle spurte bedriftseiere sier de ville ha investert og produsert mer dersom de slapp formueskatten.

Det skriver NHO i en pressemelding torsdag.

48 prosent av bedriftseierne sier, ifølge NHO, at de ville ha gjort større investeringer og økt produksjonen i virksomheten dersom de slapp å betale formuesskatt.

«Dette er en av flere forklaringer på at investeringene i fastlands-Norge har den laveste andelen siden 1970», skriver NHO.

1.800 bedrifter blant arbeidsgiverorganisasjonens medlemmer, Bedriftsforbundet, Maskinentreprenørenes Forbund og Norges Lastebileierforbund deltok i en koordinert spørreundersøkelse for å kartlegge hvordan dagens formuesskatt oppfattes å slå ut i private eieres utbyttepraksis og investeringer i næringsvirksomhet.

På spørsmål om hvordan eierne alternativt ville ha brukt pengene hvis de ikke hadde måttet betale formuesskatt, svarer 76 prosent at de ville ha latt være å ta ut like mye i utbytte: 28 prosent ville styrket egenkapitalen i selskapet, og 48 prosent ville ha økt investeringer og produksjon i virksomheten. Bare 7 prosent sier at det ikke ville ha påvirket deres utbyttebeslutninger. Undersøkelsen ble gjort vinteren 2011-2012.

En annen utredning viser at det var 21.000 personlige eiere av selskaper der formuesskatten var større enn bedriftens årsresultat. Det betyr at om hele resultatet ble gjort om til utbytte for aksjonærene, hadde ikke det vært nok til å dekke skatteomkostningene av eiernes formue.

Det var 81.600 ansatte i disse selskapene.

13 prosent av eierne av selskapene valgte å ta ut et utbytte som var større enn årsresultatet, viser tall fra analyseselskapet Menon Business Economics, som har sett på faktisk utbyttepolitikk i personlig eide selskaper, basert på regnskapene registrert i Brønnøysundregisteret.