Nå må vi våkne

Kriminelle elementer er ferd med å ta over deler av den norske byggenæringen. Svart arbeidskraft florerer i ROT-markedet, og det kan synes som om vi står maktesløse i å snu trenden.

I den nylig publiserte medlemsundersøkelsen til BNL svarer hver tredje bedrift at de mener å ha tapt oppdrag til det svarte markedet i løpet av det siste året. Dette er svært alvorlig. Byggenæringen har gjennom flere år advart myndighetene om problemet som er i ferd med å eskalere. De har fått med seg Næringslivets Sikkerhetsråd, som karakteriserer utviklingen som skremmende.

Skremmende er et dekkende ord. Skyggenæringen omsetter nå for mange milliarder kroner. Hvor store verdier som er i omløp i det svarte markedet er det vel ingen som har gode tall på, men det er enorme verdier som unndras skatt og avgifter. De seriøse i markedet har selvsagt ingen sjanse til å konkurrere i dette markedet. ROT-selskapene som satser seriøst er snart borte i privatmarkedet. Det er tydelig at forbrukerne ikke har tatt advarslene fra skattemyndighetene inn over seg.

Det er ropt varsku mange nok ganger nå. Det er ikke noe poeng i å utrede omfanget på problemet. Utfordringen er enorm, og noe må gjøres – vi må våkne før de kriminelle elementene får et enda sterkere fotfeste i næringen. Dette er blitt et enormt samfunnsproblem som går langt utover byggenæringens rekker. Vi får håpe politiet, NAV, Arbeidstilsynet, skatt- og tolletatene tar inn over seg advarslene fra BNL.

På ByggeDagene har vi i år satt fokus på utfordringen med det svarte markedet, under headingen «Vi må ikke sove». Her kommer det innlegg blant annet fra representanter for FAFO, politiet, skatteetaten og Arbeidstilsynet, i tillegg til flere aktører fra næringen selv. Gjennom denne delen av konferansen får vi belyst skyggenæringen på en god måte, noe som forhåpentligvis kan være et ledd i å finne frem til mulige løsninger på problemet. Et viktig element i dette er ROT-fradraget. Man har gode erfaringer med dette tiltaket fra Sverige, og BNL har jobbet hardt for å få dette innført også i Norge. Regjeringen er nå i ferd med å utrede fradragsordningen. Forhåpentligvis vil dette dermed også være på plass i Norge i nær fremtid.