<p>20140212. Eidsvoldsbygningen er restaurert og står klar til Grunnlovsjubileet Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</p>Foto: Cornelius Poppe NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Eidsvollsbygningen er klar for jubileum

Eidsvollsbygningen er klar for grunnlovsjubileet 2014 – etter nesten fire års restaureringsarbeid. Både konge- og kronprinspar vil være til stede ved åpningen av 200-årsjubileet søndag kveld.

Det er Statsbygg som har gjennomført restaureringen i nært samarbeid med Riksantikvaren og Eidsvoll 1814. Målet har vært å tilbakeføre bygningene og området rundt mest mulig til slik det så ut i 1814, men samtidig imøtekomme dagens krav om universell utforming. Arbeidet er gjennomført godt innenfor tids- og kostnadsrammer.

Konservator Geir Thomas Riksåsen er strålende fornøyd med resultatet:

– Så nær 1814 har denne bygningen ikke vært på 200 år. Alle rom er restaurert og mange av dem er nå helt annerledes enn etter forrige restaurering i 1964, sier han til NTB.

Detaljarbeid

Eidsvollsbygningen var opprinnelig hovedbygningen på Eidsvold Værk, som Carsten Anker kjøpte 1794. Han satte umiddelbart i gang med utvidelsesplaner, og om- og påbyggingen holdt på fra 1796 til 1802. Anker flyttet inn for godt 1811.

I 1814 åpnet Anker sitt hjem for to viktige møter. I hagestuen i første etasje av Eidsvollsbygningen, også kalt Den gule sal, ble notabelmøtet holdt i februar, mens Riksforsamlingen holdt sine møter i Rikssalen i annen etasje i april og mai. I tillegg ble flere av rommene i bygningen brukt som spisesaler under Riksforsamlingen.

Mange av rommene er fargerike, i blått, gult og grønt, i tråd med trenden i Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Ifølge konservator Risåsen måtte fargene være så sterke for å synes i datidens dårlige kveldsbelysning.

Historisk rettearbeid

Etter at Anker i 1822 måtte overgi boet sitt til skifteretten, ble praktisk talt alt innbo fjernet. Siden da har ulike foreninger ivaretatt eiendommen, som har blitt satt i stand til 100- og 150-årsjubileene for Grunnloven i 1914 og 1964. Noe av dette ble gjort på bakgrunn av malerier, og de som har besøkt Rikssalen tidligere vil kanskje legge merke til at antall benkerader er redusert fra tre til to på hver side av rommet. Dette er det korrekte antallet, mens den tidligere ekstra raden var satt der fordi det ser ut som det er tre på det kjente maleriet i Stortingssalen.

Det er også gjort innsamlinger og betydelig arbeid for å skaffe til veie innbo og annet materiale fra 1814. Eidsvollsbygningen forvaltes i dag av stiftelsen Eidsvoll 1814, opprettet av Stortinget i 1998.

Søndag 16. februar har Stortinget invitert til offisiell åpning av 200-årsjubileet utenfor Eidsvollsbygningen. Stortingspresident Olemic Thommesen (H) og statsminister Erna Solberg (H) vil være til stede i tillegg til kongeparet og kronprinsparet. Arrangementet med musikk, gjester og innslag er åpent for alle og vil også sendes direkte på NRK.