Lørentunnelen. Foto: Trond Joelson

Høyesterett forkastet Vegdirektorat-anke  - Skanska tilkjent 67,5 millioner

Høyesterett vil ikke behandle Vegdirektoratets anke etter at anbudsrot i forbindelse med Lørentunnelen-prosjektet. Dermed har Skanska vunnet frem med sin argumentasjon.

Skanska har vunnet frem to ganger i rettssystemet mot Vegdirektoratet etter anbudsrot i forbindelse med tildeling av Lørentunnelen-prosjektet i 2009.

Dommene har tilkjent entreprenøren 56 millioner kroner i erstatning fra Staten. Tar man med saksomkostningene som Skanska er tilkjent har, etter det Byggeindustrien har grunn til å tro, beløpet kommet opp i 67,5 millioner kroner.

- Vi er glad for at dommen nå er stadfestet utfra at vi hele tiden har ment at Statens vegvesens beslutning var feil. Når dette nå er bekreftet både i vitneprov fra Vegvesenets egne ansatte, KOFA og ting- og lagrett, er det nokså åpenbart at det var riktig å fremme vårt krav, sier kommunikasjonssjef Pål P. Syse i Skanska Norge til Byggeindustrien.

Våren 2009 ble det lyst ut en stor anbudskonkurranse på en av parsellene på Ulven-Sinsen-prosjektet i Oslo. Anbudskonkurransen for E22 Økern-entreprisen var basert på et såkalt to-konvoluttssystem, altså at man konkurrerer både på kvalitet og pris. Statens vegvesen Region øst innstilte Skanska som sammenlagtvinner, og entreprenøren gikk i gang med forberedelser. En stund etterpå kom Vegdirektoratet på banen og tildelte kontrakten til Veidekke, på tross av at prosjektavdelingen i Vegvesenet hadde innstilt en annen til jobben.

Skanska klaget saken inn til KOFA, hvor de fikk medhold. ”Klagenemda kom til at valgte leverandørs tilbud avvek fra konkurransegrunnlagets krav til fremdriftsplan, og dermed skulle ha vært avvist...", skrev de i sin uttalelse.

Den gang sa daværende Skanska Norge-direktør Petter Eiken til Byggeindustrien at entreprenøren hadde lidd stor skade av dette, og varslet at de kom til å gå i dialog med Vegdirektoratet for å få kompensert det økonomiske tapet de hadde lidd.

Disse forhandlingene førte ikke frem, og Skanska har nå vunnet frem med sitt syn i både tingretten og lagmannsretten. Begge rettsinstanser har tilkjent Skanska 56 millioner i erstatning fra Staten. Det er det beløpet Skanska mener det hadde tjent på prosjektet dersom de hadde fått det til prisen de ga.