Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen Hilder på administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund i forkant av møtet i regjeringens kontaktutvalg med partene i arbeidslivet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Solberg manet partene til ansvarlighet i lønnsoppgjøret

Regjeringen møtte mandag partene i arbeidslivet for å drøfte vårens lønnsoppgjør. Statsminister Erna Solberg (H) understreket overfor partene at Norge har utfordringer de må ta hensyn til.

Med LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund i spissen møtte alle de store arbeidslivsorganisasjonene til møte i regjeringens kontaktutvalg mandag. Tema var lønnsoppgjøret til våren og de økonomiske utsiktene fremover.

Statsminister Erna Solberg sier hun opplever at begge parter tar inn over seg det hun omtaler som en konkurransemessig utfordrende situasjon for Norge.

– Vi ser noen tegn til en litt større svakhet i økonomien, ikke store, men vi har en konkurranseutfordring, og vi vet vi har en produktivitetsutfordring. Derfor er det viktig at vi holder kontroll på kostnadsutviklingen, det er delvis et spørsmål om lønnsoppgjør og delvis et spørsmål om mye annen politikk som skal sørge for at Norge har konkurransekraft i fremtiden, uttalte Solberg etter møtet.

– Jeg regner med at partene vil vise stor ansvarlighet under oppgjøret, sa Solberg.

Pensjonsstrid

Det største stridstemaet inn mot årets forhandlinger er tariffesting av pensjon i privat sektor. NHO står steilt på at pensjon ikke skal inn i forhandlingene. Arbeidstakersiden står like steilt på at det skal det.

– Vi har vært tydelige på at vi ikke ønsker å gå inn i pensjonsspørsmålet nå, fordi hele reformen skal evalueres på et senere tidspunkt og det er mer naturlig å se på det da, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til NTB.

– Det blir helt feil å låse inn deler av et system som henger sammen på relativt kort varsel inn i dette lønnsoppgjøret, sier hun.

Ifølge Aftenposten spekuler arbeidsgiversiden på om Fellesforbundet, som vil være første forbund ut i forhandlinger ved forbundsvise oppgjør, ikke vil kjempe særlig lidenskapelig for å få gjennom pensjonskravet, som ikke var deres primærkrav i utgangspunktet.

Det fnyser LO-leder Gerd Kristiansen av.

– Da kjenner de ikke LO-fellesskapet godt nok. Vi har sittet sammen og jobbet med kravene i hele høst, og når vi legger fram kravene alle de 22 forbundene er enige om for representantskapet 18. februar, da kommer Fellesforbundet til å kjempe lidenskapelig for pensjon under forhandlingene, insisterer Kristiansen.

På 2-tallet

Kristiansen sier det viktigste som kom fram på møtet var at partene og myndighetene er enige om å slå ring om frontfagsmodellen, som innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først og deretter setter rammene for alle andre grupper.

– Vi har nå også med oss Unio og Akademikerne på dette. Samtidig er anbefalingene til NHO og LO at vi er tydelige på rammen, sier Kristiansen.

Kristin Skogen Lund mener den må ligge på 2-tallet.

– Jeg kan ikke være mer presis før vi får inn tall på fjorårets lønnsutvikling og inflasjon, men vi trenger et moderat oppgjør i år, sier hun.

Gerd Kristiansen reagerer på at Lund går og tallfester rammen før tallene er klare.

– Det er tøvete av henne å si på dette tidspunktet, sier Kristiansen.