Brannen i Lærdal. Foto: Christian Aarhus

Storbrannene skal evalueres samlet

Ett utvalg skal evaluere storbrannene i Lærdal, Flatanger og Frøya samlet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Vi synes det er såpass mange likhetspunkter mellom de tre brannene at det er naturlig å la et utvalg evaluere dem under ett, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Bergens Tidende.

Rygh Pedersen nevner likhetstrekk som vind og tørt vær – samt at brannene skjer i januar.

Det ble tidlig klart at direktoratet ville ha en gjennomgang av Lærdal-brannen, som var den første brannen 18. januar. Den skulle dreie seg om blant annet det brannforebyggende arbeidet i forkant, håndteringen av brannen og koordineringen av innsatsen. Poenget skulle være å lære og bli bedre på store, fremtidige hendelser, skriver avisen.

Rygh Pedersen sier de ønsker seg minst ni personer i evalueringsgruppen. I tillegg skal det også hyres inn ekstern hjelp og ekspertise.

– Vi finpusser nå på mandatet, og vi jobber med å finne de rette personene til å sitte i utvalget. Men vi vet allerede nå evalueringspunkter som i hvert fall skal med. Det gjelder forebyggende arbeid, håndteringen av brannen og samvirket med andre brannvesen og etater.