Foto: Trond Joelson

Håp om mer fleksible lånemuligheter

Finansminister Siv Jensen sendte torsdag brev til Finanstilsynet rundt de retningslinjene for boliglån. Mange håpet hun ville presse på for å senke egenkapitalkravet til 10 prosent. Slik ble det dessverre ikke.

Det hun derimot påpekte er at bankene må blir mer fleksible. Dersom nye lånekunder møter bankene med håp om boliglån, skal man i større grad enn i dag se på kundenes individuelle evne til å betjene lån, og det åpnes for muligheter til å senke egenkapital ned mot ti prosent.

Det var tilbake i 2011 Finanstilsynet, under Stoltenberg-regjeringen, fastsatte de nye retningslinjene for utlånspraksis, ved det skulle bli krevd 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig, mot tidligere 10 prosent.

Erfaringene så langt har vist at dette naturligvis har gjort det vanskeligere for unge i etableringsfasen å finne sin plass i et meget tøft boligmarked. Mange, spesielt i de store byene, har vært helt avhengige av hjelp fra foreldre eller andre for å komme seg inn på markedet.

Mange i byggenæringen, blant dem Baard Schumann i Selvaag Boliog, har gått ut og sagt at egenkapitalkravet på 15 prosent bidrar til å fremprovosere økt arbeidsledighet innenfor bygg og anlegg.

At det har spilt en rolle boligmarkedet er det svært få som betviler. Mens andre raser over de strenge kravene, er det også mange, spesielt i finansnæringen, som mener økningen av egenkapitalkravet har vært nødvendig for å hindre en ytterligere gjeldsvekst hos de norske husholdningene. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre mener at finansministeren ikke gjør det enklere for førstegangskjøpere å få lån og at hun bekrefter gjeldende praksis og avvikler Fremskrittspartiets løfte om å fjerne 15-prosentkravet. Det har likevel kommet flere positive reaksjoner til Jensens utspill, og håper bankene tar rådet om mer individuell behandling til følge.

Torsdagens innspill fra Jensen ble en mellomløsning. Vi tror boligmarkedet helt fint hadde taklet et egenkapitalkrav på ti prosent. De norske bankene hadde uansett tatt sine forholdsregler, og ville selvsagt aldri kastet rundt seg med lån til alle kanter.

Nåløyet kommer nok fortsatt til å bli litt for trangt for mange. Enkelte banker sier de allerede har hatt en stor grad av individuell behandling, og sett litt stort på 15 prosent-kravet. Vi håper inderlig enda flere tar anbefalingen fra regjeringen til følge, og åpner for at flere får individuell behandling og ser på hele låntakers økonomi, og ikke ser seg blinde på egenkapitalkravet. For mange førstegangsetablerere er dette helt nødvendig om de skal unngå å måtte leie bolig i årevis fremover. Mulighetene ligger helt klart til rette for bankene, så nå får vi håpe nye kunder blir møtt med mer velvillighet.

Hvor stor endringen i praksis vil bli gjenstår å se. Enkelte mener torsdagens presisering har null verdi. Andre jubler for nye retningslinjer, og ser for seg en relativt stor endring. Realistisk sett tror vi det vil slå noe positivt inn, og at det blir en litt enklere situasjon for de som vil inn på boligmarkedet. Men om vi skulle fått en klart merkbar endring, måtte selve kravet blitt senket.

Vi håper selvsagt dette skal være nok, men frykter langt mer må til.