- Vi er veldig stolte over å lande denne kontrakten med Amazon, forteller Erik Øyno, konsernsjef i Protan.

Protan har landet gigantkontrakt i Polen

Verdens største nettbutikk, Amazon, lanserte i oktober 2013 planer om å bygge tre store sentre for logistikk i Polen. Nå er det klart at den norske takprodusenten Protan skal levere taket til de enorme lagerbygningene.

Til sammen får de tre bygningene et areal på 300.000 kvadratmeter, som tilsvarer hele 60 fotballbaner. Hvert av byggene er én kilometer langt og 100 meter bredt.

- Vi er veldig stolte over å lande denne kontrakten med Amazon. Polen er et viktig marked for oss, og med leveranser i denne størrelsesordenen setter vi virkelig tak fra Protan på kartet. Både virksomheten i Norge og fabrikken i Polen blir involvert, forteller Erik Øyno, konsernsjef i Protan.

Virksomhet i Polen

Polen er det viktigste eksportmarkedet for Protan. Takprodusenten med hovedkontor i Drammen har i dag 25 prosent markedsandel på takleveranser i Polen.

– Vi er glade for at et stort amerikansk selskap har tillit til oss som leverandør. Med produksjon i Polen i tillegg til det det vi lager i Norge, kan Protan være konkurransedyktig både på pris og kompetanse, forteller Øyno.

Amazons valg om å etablere logistikkbasen i Polen begrunnes med nærhet til europeiske kunder og tilgang på høyt utdannet arbeidskraft. To av de nye logistikkbygningene oppføres i Wroclaw, som er den største byen i det sør-vestlige Polen. Det tredje senteret befinner seg i Poznan, om lag 240 km øst for Berlin. Nærheten til det tyske markedet kan også åpne muligheter for Protan.

- Nå jobber vi for å få en god posisjon i Tyskland også. At et amerikansk selskap som Amazon velger Protan, vil helt sikkert bli lagt merke til i det tyske markedet, sier Øyno.

6.000 arbeidsplasser

Hvert av de tre logistikksentrene får rundt 2.000 fast ansatte, men kan ta inn opptil 3.000 deltidsarbeidere i tillegg i høysesonger. Utvidelsen av logistikknettverket skal gjøre Amazon lettere tilgjengelig for kunder i hele Europa, inkludert Russland og Ukraina. Amazon har ikke villet tallfeste investeringene i Polen, men forteller at kostnadene beløper seg til «flere hundre millioner euro».

To av bygningene skal etter planen åpne i august 2014, mens det siste skal ferdigstilles i løpet av 2015.