Illustrasjonsfoto: Arkiv

Boliglånskunder kan få bedre rente raskere

Nå går det raskere å få lavere rente på boliglånet. I dag tinglyses 25 prosent av alle pantedokumenter elektronisk.

Det skriver Norsk Eiendomsinformasjon i en pressemelding torsdag.

Hvert år refinansierer, ifølge pressemeldingen, 14 prosent av norske låntakere lånene sine. Det kan være store penger på å bytte bank. Ved refinansiering av boliglånet tinglyses pantedokumentene og denne prosessen kan ta tid. I dag tinglyser nær 100 banker de nødvendige dokumentene elektronisk via etinglysing.no.

– Forbrukeren får dermed bedre rente raskere, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon.

Etinglysing.no er utviklet av Norsk Eiendomsinformasjon. Det har vært mulig å tinglyse elektronisk siden 2008. I dag tinglyses det 1,5 millioner dokumenter hvert år.

Meromkostninger ved feil

Når du låner penger til å refinansiere eller bytter bank, etablerer banken et pantedokument hvor det går frem hvilke verdier du stiller som sikkerhet. Pantedokumentet tinglyses deretter slik at banken har sikkerhet for lånet.

Tinglysning av pantedokumenter på den tradisjonelle «papirmåten» hos Kartverket tar, ifølge pressemeldingen, opptil fire dager pluss postforsendelse. På mange av pantedokumentene finner Kartverkets saksbehandlere feil. Da må dokumentene sendes tilbake til långiver for korrigering.

– Hvert år avvises 92.000 dokumenter som følge av feil, sier Landmark.

Feilene påfører samfunnet store utgifter. Ifølge en rapport konsulentselskapet Pöyry har laget for Kartverket, er det samfunnsmessig lønnsomt å tinglyse elektronisk. Meglere, banker og andre utstedere av pantedokumenter sparer tid. I tillegg sparer samfunnet utgifter til blant annet transport, papir, porto og lønn.

– I det elektroniske tinglysingssystemet guides du gjennom mange kontroller av dokumentene, som for eksempel om dokumentene oppfyller Kartverkets krav eller at navnene er korrekt skrevet. Antallet feil er redusert til under én prosent. Dermed slipper lånekunder å vente mens papirene sendes frem og tilbake i posten. Det gir en god brukeropplevelse, sier Landmark.

Slutt på krav om vitner

Når du skal signere pantedokumenter manuelt, må to myndige personer bevitne signeringen. Ved elektronisk tinglysing faller dette kravet bort. Pantedokumentene signeres elektronisk med BankID.

– Mange er ikke komfortable med å ha vitner, for da kan andre se hva du låner. Med eTinglysing.no er ikke lenger behov for vitner, sier Landmark.

– Like viktig er det at låntakere opplever det som kundevennlig og trygt å kunne gå inn i nettbanken eller bankens signeringsportal for å gjennomføre alle nødvendige signeringer med sin BankID-brikke. Dette i stedet for å fylle ut en bunke med papirer med tilhørende vitnepåtegninger, gjerne med en etterfølgende oversendelse per post.

Bankene er også blitt komfortable med dette, sier Landmark.

– Flere banker kan ha glede av denne tjenesten. Det går raskt, kundene får pengene inn på konto etter to dager og det er ikke noe krav om å være et bestemt sted for å signere.