Illustrasjonsfoto: Arkiv

Vegvesenet sliter med «gannet» tunnel

– Det har skjedd så mye med denne tunnelen at jeg tror den er gannet, sier Ivar Iversen i Statens vegvesen. Problemene med Umskardtunnelen i Rana kommune vekker nesten trolldomsmistanker oppe i nord.

Umskardtunnelen på E12 i Rana kommune i Nordland skulle etter planen gjenåpnes fredag 31. januar. Slik skulle det dog ikke gå for den problembefengte tunnelen. Stian Kjønnås ved Vegtrafikksentralen uttalte, ifølge Rana Blad, at dette var grunnet en teknisk feil, men det viser seg nå at noen har gravd av fiberkabelen i tunnelen.

Det skriver Rana Blad på sine nettsider.

Ganning

«Ganning» er et velkjent begrep i Nord-Norge, og viser til samisk trolldom og magi. Ganne betyr å kaste trolldom over noen eller noe.

Kilde: NRK

Umskardtunnelen åpnet i 2006, etter flere forsinkelser og uforutsette påkostninger. På dette tidspunktet hadde den 3.670 meter lange tunnelen kostet rundt 250 millioner kroner. Første vinter etter åpningen støtte man på problemer med telehiv, og vanskene har stått i kø gjennom tunnelen.

– Kabelen er slitt tvers av på Umskard-siden. Denne kabelen er viktig, da det er den som kommuniserer med Vegtrafikksentralen om forhold inne i tunnelen. Blant annet går nødtelefonen gjennom denne og derfor må vi fortsatt holde stengt. Elektrikere jobber for å spleise kabelen, og får de dette til vil vi kunne åpne allerede i ettermiddag, sier Ivar Iversen i Statens vegvesen til Rana Blad.

Iversen sier det fortsatt kan være andre skader på kabelen, og da vil arbeidet ta lengre tid.

– Vi vet jo ikke om det har skjedd andre skader på kabelen, lenge inne i tunnelen. Dette vet vi først når de har spleiset kabelbruddet. Det har skjedd så mye med denne tunnelen at jeg tror den er gannet. Vi håper nå at alt skal bli ordnet på raskest mulig måte, sier Iversen.

Tunnelen skulle etter planen åpne tirsdag kveld, heter det i artikkelen på Ranablad.no.

Her kan du se Rana Blads tidslinje for problemtunnelen.