Statsminister Erna Solberg (t.h) snakker med Lillian Mårvik Engbakken og Nils Engbakken (t.v) på Småværet, som mistet både bolig og turistvirksomheten med pub, skjærgårdsbutikk og utleieboliger i storbrannen sist uke. Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt / NTB scanpix

Lillian mistet alt i branntragedie – fikk trøst av Erna

Lillian Mårvik Engbakken mistet alt hun eide i katastrofebrannen i Flatanger. Tirsdag fikk hun besøk av Erna Solberg. – Det varmer at hun bryr seg, sier Engbakken.

Statsministeren fikk se ødeleggelsene med sine egne øyne under et besøk i de brannherjede områdene i Nord-Trøndelag.

Solberg møtte også de fleste av ofrene for brannen, blant dem Lillian Mårvik Engbakken. Hun mistet både hjemmet sitt og jobben hun hadde hatt i 30 år i Småværet. Nå bor hun i bobil i Namsos 10 mil unna.

Engbakken forteller at det ble et varmt og godt møte med statsministeren.

– Hun tok seg god tid til å hilse og prate med berørte. Etterpå dro vi ut til Småværet, der jeg mistet alt i brannen. Hun var veldig berørt av situasjonen, og vi fikk veldig god kontakt, sier hun til NTB.

– Mye å si

Solberg ble ønsket velkommen av ordfører Olav Jørgen Bjørkås og møtte deretter de omkring 30 berørte innbyggerne i Hårnesmoen forsamlingshus.

– Det har veldig mye å si at statsministeren bryr seg om dette og gidder å engasjere seg. Det varmer at man får en slik støtte. Det viser at hun er et medmenneske, og man får også lyst til å fortsette å begynne på nytt igjen, sier hun.

Også Solberg skryter av pågangsmotet til Engbakken og de andre brannofrene.

– Det var et godt møte, fordi de var optimistiske og ukuelige, sier hun til NTB.

Solberg er særlig imponert over denne optimismen i lys av at Engbakken i brannen mistet klenodier og arvegods samlet gjennom flere generasjoner i fiskeværet.

– Vi vil bygge det opp igjen. Det skal bli et spiller nytt reiselivsanlegg, og vi er godt i gang med å planlegge, sier Engbakken selv.

– Imponert

Statsministeren diskuterte også brannen med redningspersonell fra brann, politi, sivilforsvaret, ambulanse og kommunens krisegruppe. Hun konstaterte at ødeleggelsene var enorme.

Brannen i Flatanger startet sent om kvelden 27. januar, trolig som følge av gnister fra en strømlinje. Alle de 33 fastboende i Hasvåg og Småværet ble evakuert fra de rundt 20 boligene i området.

Da det ble meldt at brannen var slukket 29. januar, var 55 bygninger totalskadd.

Brannen blusset midlertidig opp igjen sist helg.

Solberg sier kombinasjonen av lukt og totalt nedbrente boliger gjorde sterkt inntrykk under besøket. Det gjorde også inntrykk å se hvor store områder brannen faktisk feide over.

Lokal beredskap

Statsministeren varsler at regjeringen kommer til å dekke de kostnadene lokalsamfunnet fikk med selve krisen, som utgifter til slukking og gjenoppbygging av infrastruktur og kommunale tjenester.

Hun er også klar på at katastrofebrannene både i Lærdal og Flatanger viser hvor viktig det er med lokal kunnskap i en beredskapssammenheng.

– Vi ser at lokalkunnskapen har vært avgjørende for å evakuere raskt og ha utstyr tett ute. I en fremtidig diskusjon om brannvern må vi passe på at vi ikke mister den lokale beredskapen, eller at vi mister kunnskapen og utplasseringen av det utstyret som kan være første reaksjon, sier hun.