Averøy kommunehus

Fra v. ingeniør Martin Ove Karslen, som har vært intern koordinator i Averøy kommune for nybygget, prosjektleder Kjell Børre Lyngstad, Brødrene Røsand AS, ordfører Ann-Kristin Sørvik (Sp) i Averøy, og anleggsleder Jonny Røsand, Brødrene Røsand AS.

Averøy kommunehus tas i bruk i februar og skal høytidelig innvies 6. mars. Nybygget framstår som et kubeformet signalbygg, et markant ankerfeste i et ellers nokså uryddig Bruhagen sentrum.

Fakta

Sted: Bruhagen

Type bygg:
Administrasjons- og flerbruksbygg

Bruttoareal: 2.457 kvm

Byggherre: Averøy kommune

Totalentreprenør:
Betonmast Røsand

Kontraktsum ekskl. mva:
56,2 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkontoret BBW

Arkitekt forprosjekt:
HRTB Arkitekter

Rådgivere: RIB: Norconsult l
RIBr og RIA: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Stikking: Cosulentpartner l Graving: Folland Maskinstasjon l Spunting/ pæling: Fundamentering l Prefab bærende konstruksjon: Lett-Tak l Flisarbeid: Murmester Mørkedal l Systemvegg og himlingsarbeider: Moelven Nordia l Alu.dører og glassarbeider: Glassmester Solbjør l Lås og beslag: Nordvest Elektronikk l Taktekking: Trondheim Tak l Blikkenslager: SG Metallteknikk l Trapper/ rekkverk: Brødrene Midthaug l Gulvbelegg og malerarbeid: Malermestrene BMV l Brannsikring: Firesafe l Solskjerming: Fasadeprodukter l Rørlegger: Langset Rør l Ventilasjon og byggautomatisering: GK Norge l Elektro: HTL Elektro l Heis: Systemheis l Tribune: Foraform l Riving av bygg: AF Decom l Byggevarer: Optimera / Montér Røsand l Maskiner / utstyr: Cramo l Betonglev.: Averøy Betong l Isolasjon: Brødrene Sunde l Betongtrapper: Cementprodukt l Stål: DS Nor l Hulldekker: Spenncon

Den nye storstua er bygd med passivhusstandard, som et av de aller første kommunehus her i landet.

Ifølge ingeniør Martin Ove Karslen, som har vært intern koordinator i Averøy kommune for nybygget, skal dette gi mer enn en halvering av energiforbruket sammenholdt med de kommunale bygninger som blir erstattet. Forbruket i de gamle bygningene har i snitt vært 440.000 kilowattimer i året, eller vel 163 kWh/kvm. I det nye bygget vil det bygnignsmessige forbruket ligge på 60 kWh/kvm per år.

En ladestasjon for elbiler på uteområdet kan dra opp forbruket noe. Ingen norske kommuner har så mange elbiler pr. innbygger som Averøy.

Ambisiøs klimaplan
Karlsen er selv spent på om fasiten stemmer med beregningene.

– Kommunen har en ambisiøs klimaplan. Passiv-
husstandard har kostet noe ekstra. Ifølge kontrakten med totalentreprenøren er det snakk om 2,5 millioner kroner pluss moms og utredningskostnader. Et tilskudd fra Enova på 900.000 kroner reduserer kommunens ekstrakostnad. På sikt vil passivhus-standarden gi god økonomi som følge av sparte strømutgifter, sier Karlsen.

Han vektlegger i tillegg at gjennomføringen av kommunehuset med passivhusstandard har gitt verdifull kompetanse til lokale bedrifter, både til totalentreprenør Betonmast Røsand og til tekniske underentreprenører som alle er lokale eller er representert lokalt.

Karsen forteller at lokal kompetanseheving har vært et viktig argument for å velge passivhus som energistandard. Byggherren har dermed gitt et bidrag til å løfte kompetansen i byggebransjen, mener han.

Kommunen er veldig godt fornøyd med måten de involverte aktørene har jobbet med løsninger, kompetanseheving og kvalitetssikring knyttet til passivhusstandarden.

Kommunehus - ikke rådhus
Kommunen selv ønsker ikke at nybygget skal omtales som rådhus, men som kommunehus. Ordfører Ann-Kristin Sørvik (Sp) sier til Byggeindustrien at dette i høyeste grad er et flerbruksbygg for innbyggerne i kommunen og ikke først og fremst et bygg for politikere og administrasjon. Det er lagt stor vekt på fleksibel bruk og at alle rom skal brukes ofte. Både kommunestyresalen og formannskapets lokale kan brukes til andre formål, som konferanser, kurs og møter. I tilknytning til kommunestyresalen er det kantine med kjøkken som skal være åpen for alle. Biblioteket er på plass over to etasjer. Også kommunale helsetjenester skal inn i bygget. Alle toalettene er bygd med universell utforming, det vil si en standard som kreves for funksjonshemmede. Det er heller ingen skiller mellom dame- og herretoaletter.

De ansatte får egen inngang med dusj og oppbevaringsbokser for klær, tilrettelagt for den som ønsker å sykle på jobben. En legger også merke til at det er tilrettelagt for sykkelparkering og skjermet søppelhåndtering.

– Vi er stolt av dette bygget og det skal bli godt å flytte inn. Det er også på høy tid. Murpussen er iferd med å falle ned fra veggene i dagens kommunehus, sier Sørvik.

Inntelting
Betonmast Røsand i Averøy har gjennomført byggeprosjektet som totalentreprise. Riving av et gammelt kommunehus inngår i avtalen. Prosjektleder Kjell Børre Lyngstad og anleggsleder Jonny Røsand hos Betonmast Røsand kan fortelle om en utfordrende tomt der det måtte pæles til fast fjell, 14 meter i gjennomsnitt. Gjennomføringen med passivhusstandard har også krevd noen ekstra grep, blant annet inntelting av hele bygget i byggeperioden. Vind-tetthet og dampsperre er ekstra vektlagt. Det er gjennomført målinger av tetthet både underveis og i ettertid.

Byggeprosjektet er gjennomført på 14 måneder, inkludert prosjektering. Her har det vært prosjektert underveis. Både byggherre og entreprenør gir uttrykk for at noe bedre total byggetid og øremerket tid til prosjektering hadde vært ønskelig, men prosjektet er overlevert byggherren i henhold til både frist og kvalitet. Varmeløsningen er bergvarmepumpe med vannbåren varme til radiatorer.

Nybygget er i tre etasjer med heis. Bæresystemet er i brannisolert stål. Ytterveggene er i 300 mm Kjelstadstender med 50 mm påforing på innsiden. Kledningen er Royal-impregnert trekledning. Dører, vinduer og glassdelen av fasaden har en U-verdi som tilfredsstiller kravet til passivhusstandard.

I 1. etasje er det isolasjon og påpstøp med radonsperre, fordi det er krav om radonsperre. Det er ikke gjort målinger som har påvist radon i dette området.

I 2. og 3. etasje er det hulldekker med direkte påstøp. Det er systemhimling i alle tak, med ulike løsninger etter behovene for lys, lyd og utseende i de enkelte rom.

Taket er Lett-Tak som ga tett tak i løpet av to dager. Lett-taket ble da benyttet som tak i teltet.

– Vi var heldige som kunne telte inn tidlig på våren og fjerne teltet tidlig på høsten. Skulle vi ha beholdt teltet gjennom høsten og vinteren, ville det ha krevd ytterligere innfesting, sier Kjell Børre Lyngstad og Jonny Røsand.

Grei gjennomføring
– Dette er det første passivhuset vi har bygd i Betonmast Røsand. Det var ikke verre enn det vi hadde forestilt oss. Vi startet byggeprosessen 19. november 2012 og det har egentlig gått ganske greit, sier Lyngstad og Røsand.

Det er mye datateknologi og moderne elektronikk i dette bygget. En stor andel av dørene kan åpnes automatisk etter krav om universell utforming. Lys tennes og slukkes automatisk ved hjelp av sensorer som registrerer bevegelse. Nøklene kan med noen tastetrykk tilpasses til den enkelte bruker, alt etter hvilke rom vedkommende skal ha adgang til. Et ledesystem hjelper blinde og svaksynte fram til resepsjon og heis. Det er tilrettelagt for evakueringstrapper på begge sider av bygget og selvlysende ledelys i trapper og ganger som lades av dagslys og romlys.

Det som ikke er ferdig til åpningen i mars er uteområdene, med amfi mot sør og parkeringsområde mot vest. Dette skal etter kontrakten ferdigstilles våre 2014.

Det er HRTB Arkitekter i Oslo som har gitt bygget den formen det har. Totalentreprenør Betonmast Røsand valgte arkitektkontoret BBW til å overta ballen etter forprosjektet.

– Beklageligvis fikk vi ikke følge opp, for det var en del detaljer vi gjerne kunne tenke oss å gjøre noen justeringer på. Ting modnes etter hvert, sier sivilarkitekt og partner i HRTB Arkitekter, Kjell Beite.

Han sier at den kubiske formen på bygget ga seg selv etter reguleringsplanen for området og kommunens direktiv. Bygget skulle være så rasjonelt som mulig, sier Beite.


Flere prosjekter