Taper i kampen mot svart arbeid

Hver tredje bedrift som svarte på BNLs medlemsundersøkelse mener at de har tapt oppdrag til det svarte markedet i løpet av det siste året.

– Utviklingen er skremmende, og svarene gir en nok en gang en bekreftelse på at vi står overfor et omfattende problem, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

BNLs medlemsundersøkelse for 2014 viser at det er særlig bedriftene som tar oppdrag i privatmarkedet, som er mest negative til 2014. Bransjene som i følge BNLs undersøkelse er mest utsatt er malerne, murerne, anleggsgartnerne og byggmesterne.

– Vi vet at disse også er de som sliter mest med konkurransen fra useriøse aktører som opererer svart, sier Sandnes.

Sandnes poengterer at BNL er for konkurranse, men konkurransen må være på like vilkår. Undersøkelsen bekrefter det bildet flere bedrifter, BNL, skatt og politi har tegnet det siste halvåret.

– Utviklingen har gått fort, og situasjonen er alvorlig i enkelte markeder og bransjer. Nå gjelder det å få på plass virkemidler som er kraftfulle nok til at vi kan snu utviklingen.

BNL er derfor svært fornøyd med at regjeringen har startet arbeidet med å utrede ROT-fradraget.

– ROT-fradraget har vist seg å være et effektivt tiltak i Sverige i kampen mot svart arbeid. Forbrukermarkedet trenger mer enn holdningskampanjer og trusler om straff for å endre adferd, sier Sandnes.

BNL mener at ROT-fradrag er sammen med mer samordnet og målrettet kontroll og innføring av krav til kvalifikasjoner er tre viktige tiltak for å sørge for gode levevilkår for de seriøse bedriftene og for å sikre at vi har en bærekraftig næring inn i fremtiden.