Handelshøyskolen i Trondheim

Oppgaven synes umulig. I løpet av 16 måneder skulle et komplisert nybygg på 17.000 kvadratmeter stå ferdig. Byggherren Rema Eiendom og leietaker Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) holdt pusten, mens entreprenørselskapet HENT i Trondheim jobbet som besatt. Presis kl. 13.13 den 13. desember 2013 var det ferdige bygget klart til overlevering.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Skolebygg

Totalareal: 17.000 kvm

Byggherre: Rema Eiendom

Entreprenør: HENT

Totalkostnad: 355 millioner kroner

Arkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIV, RIE, RIB, RIVA, Rienergi: Sweco l RIGeo, RIBr: Rambøll l RIAku: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Riving, spunting, grunnarbeider: AF Decom l Oppmåling/stikking: Nidaros Oppmåling l Betong-
arbeider, klimavegger: HENT l Prefab. Råbygg: Spenncon l Taktekking: Icopal Tak l Ventilasjon og SD: Aas Ventilasjon l Rør: GK Rør l Elektro: Fjeldseth l Kjerneboring: JV Demolering l Utv. VA/ utomhus: Dovre Entreprenør l Porter: Hörmann l Vinduer: Lian l Innv. muring: Norheim Natursten l Fasade - Tavertin: Norheim Natursten l Fasade - glass/ alu: R. Daaland l Fasade - lev. conten: META l Fasade - Montering corten: HENT l Stillas: Pilot Utleie l Blikkenslager: Dahle Blikk l Innv. Tømrerarbeider: Østerås Bygg l Tynnavretting, flis og gulvbelegg: Brødrene Olsen Mur & Bygg l Smed: Øysand Stål l Innv. glass/ alu.dører: Ratdal l Ståldører: Roger Holm Prosjekt l Tre- og laminatdører: Nordic Dørfabrikk l Brannisolering og -maling: Roger Holm Prosjekt l Malerarbeider: Malerfirma Edvardsson l Branntetting: Kaefer l Kantine-
kjøkken: Metos l Te-kjøkken: GT. Strøm l Solavskjerming: Hunter Douglas l Systeminnredning: Moelven Nordia l Lås og beslag: KABA - Møller Undall l Akustikkvegger, spilepanel, innredninger: Otretek l Gulv p-kjeller: Flowcrete l Røykluker: Overlys l Kjøle/fryserom: Huurre l Spanskvegger: Laminathuset l Byggevarer: Byggmakker Proff l Betong: Norbetong l EPS/XPS: Sundolitt l Stålplatetak: Tata Steel

Hadde byggetid vært en olympisk øvelse, ville nok HENT kunne ha vært pallkandidat. Så raskt har det gått å få nybygget ferdig. Eivind Bustad, daglig leder i Rema Eiendom, som har vært byggherre, kan ikke få gitt nok ros for den innsatsen han mener HENT har stått for.

– Vi er eksepsjonelt godt fornøyd med det arbeidet HENT har utført, sier Bustad til Byggeindustrien.

31. desember 2013 gikk leiekontrakten ut for de tidligere lokalene på Moholt der handelshøyskolen holdt til fram til årsskiftet. Det var ingen muligheter for å få forlenget leieavtalen, og de vel tusen studentene kunne derfor i verste fall risikere å stå på bar bakke fra nyttår hvis ikke nybygget var på plass. Det slapp de selv om ikke hele nybygget stod ferdig ved overrekkelsen. En ny Remabutikk i første etasje skal åpnes 27. mars, og toppetasjen (5. etasje) vil også være ferdig i mars.

Campus Trondheim
Bakgrunnen for nybygget var en målsetting og et uttalt ønske fra ledelsen og styret både i HiST og ved NTNU, og med støtte fra Trondheim kommune, om å samle mest mulig av den store, akademiske aktiviteten i Trondheim i nærheten av NTNU-anlegget på Gløshaugen og St. Olavs Hospital på Øya. I 2011 gikk styret i HiST ut med en lokaliseringskonkurranse for et nybygg i dette området. Rema Eiendom eide fra før en Remabutikk bare et par hundre meter fra Gløshaugen. Rema hadde selv tenkt i samme baner, og hadde allerede innledet et samarbeid med HENT og Rambøll arkitekter med tanke på å finne gode forslag for et nytt næringsbygg på den gamle tomten på 3,8 mål. Resultatet ble at Rema gikk av med seieren på bakgrunn av sitt forslag.

Forurenset grunn
7. august kunne byggearbeidene endelig ta til. Det måtte graves åtte meter ned i undergrunnen i den nesten fire mål store tomten for å gi plass til to underjordiske etasjer. I november var tomten klar, og den første støpen kunne starte. Like på nyåret var grunnmur og grunnpilarer på plass slik at HENT kunne starte med råbygget. Etter bare fire måneders byggetid på en særs trang byggeplass omgitt av offentlige gater på tre kanter, var råbygget ferdig. Arbeidet med montering av klimavegger og taktekking kunne starte etterfulgt av innredningsarbeidet. Underleverandørene som hadde ansvaret for det aller meste av tekniske installasjoner og montasjer, fikk dermed bare et drøyt halvår på seg til å gjøre seg ferdig.

Fem etasjer
Nybygget består av fem etasjer over og to under bakken der Trondheim Parkering har ansvaret for parkeringsplassene. Første etasje består av hovedinngang med foajé og inngang til tre auditorier for henholdsvis 400, 280 og 150 personer. I første etasje kommer det også en Remabutikk med inngang fra gateplanet.

Andre etasje består av det store åpne rommet kalt «Vrimla» med bibliotek, samt kantine og kjøkken. I tredje etasje har administrasjonen og lærerne sine kontorer. Her finnes det også seks undervisningsrom, mens fjerde etasje består av kontorer og grupperom. Rundt hele det store åpne rommet, «Vrimla», som går helt opp til femte etasje, ligger det mindre og noen større grupperom tett i tett. I femte etasje som blir ferdigstilt i mars, skal det også være kontorer og undervisningsrom. Hele bygget har plass til 1.400 studenter. I dag er det 1.140 studenter og om lag 70 ansatte i nybygget.

Høyskolebygget har alt skapt debatt der det ligger særs sentralt i Elgeseter gate. Det er den spesielle fasaden som vekker både positive og negative reaksjoner. Hele fasaden er kledd med det som kalles cortenstål, 1-2 mm tynne stålplater levert av firmaet Meta i den vesle trønderbygda Ålen. Dette stålet har den egenskapen at det ruster i to år før rustprosessen er over. Etter den tid er hele fasaden vedlikeholdsfri.

– Vi ønsket oss en fasade som ville bli lagt merke til i bybildet, og som var lett å vedlikeholde og hurtig å montere. Derfor ble cortenstål valgt av oss, forteller Eivind Bustad.

Lydtett
Med Trondheims mest trafikkerte gate som nærmeste nabo, ble det satt strenge krav til lydisolasjon. Bygget er således utstyrt med doble yttervegger på henholdsvis 25 og 5 centimeter. Også innenfor bygget er det lagt stor vekt på mest mulig lydtetthet.

Bygget er klassifisert som B-hus og ikke som passivbygg, men tilfredsstiller likevel i stor grad kravene til passivhus. Bygget varmes opp med fjernvarme fra Statkrafts fjernvarmeanlegg på Heimdal, 8-9 km lenger sør, og fra to store varmepumper plassert på taket som utnytter varme fra ventilasjonssystemet.

Byggeprosessen
HENT som har vært ansvarlig for hele byggeprosessen, har selv stått for støp av kjelleretasjene, montering av klimaanlegg, vinduer, og de spesielle fasadeplatene. Råbygget er i sin helhet prefabrikkert betong fra Spenncon som har en egen fabrikk ikke så langt unna. Vinduene er levert av Lian Trevare i Hemne, mens elektrofirmaet Fjeldseth i Trondheim har hatt tatt seg av de elektriske installasjonene. Kontrakt på VVS-arbeidet har Aas Ventilasjon hatt sammen med GK Rør i Trondheim.

– Den store utfordringen for oss som hovedentreprenør har vært den særs korte byggetiden. Å bygge et så stort bygg på bare 16 måneder, er eksepsjonelt. Derfor har logistikk og samarbeid med underleverandørene vært ekstremt viktig, sier prosjektleder Tore Kvalen hos HENT til Byggeindustrien.

– Det var viktig for oss å bli ferdige i rett tid. Vi har hatt god kontakt med alle aktører, og vi mener vi har klart å gjøre de riktige prioriteringene underveis i byggeprosessen. Det mener vi er årsaken til at vi hadde bygget ferdig før fristens utløp. Vi har også klart oss uten alvorlige personskader, sier han.

Solgt på kort tid
Rema Eiendom ble ingen langvarig eier av nybygget. Allerede 20. desember, bare en uke etter overleveringen, ble bygget solgt til KLP for 452 millioner kroner, mens bygget eksklusive tomt kom seg på 355 millioner. KLP eier også Enovabygget på andre siden av Elgsetergaten.


Flere prosjekter