Brannfaren består i store deler av landet

Heller ikke i helgen kunne landets brannmannskaper hvile, og brannfaren ventes fortsatt å være stor på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland i uka som kommer.

Uka som gikk, ble preget av en rekke større og mindre branner i et tørt Vinter-Norge fra Vestlandet og nordover. I kystområdene sør for Stad er brannfaren i ferd med å regne vekk, men Meteorologisk institutt betegner fortsatt faren for gress-, lyng- og skogbrann som stor. I Møre og Romsdal nord for Stad og i Trøndelag er det kun oppholdsvær i vente, og dermed vil brannfaren fortsatt være overhengende.

Lenger nord, i Troms og Nordland, kan det komme litt nedbør de neste dagene, men mengdene er så små at brannfaren fortsatt betegnes som stor.

Berget bygninger

I Flatanger kommune i Nord-Trøndelag, som ble rammet av en voldsom brann tidligere i uka, rykket store brannmannskaper ut på ny da brannen blusset opp lørdag kveld. Mannskapene fikk natt til søndag kontroll over ulmebrannen ved Hasvåg uten at flere hus ble skadd. Men brannvesenet tok ingen sjanser i det tørre terrenget, og etterslukningen fortsatte med tre brannhelikoptre og store bakkemannskaper utover ettermiddagen.

Statsminister Erna Solberg (H) besøker tirsdag redningsmannskaper, innbyggere og kommuneledelsen i Flatanger, hvor 64 bygninger ble totalskadd i storbrannen tidligere i uka.

Bryter ildforbud

Lørdag brøt det også ut en større lyng- og gressbrann på Sandsøya i Møre og Romsdal. Brannmannskapene fikk raskt kontroll over flammene, og politiet roser både brannvesenet og lokalsamfunnets innsats i slukningsarbeidet. Ingen personer eller bygninger ble skadd i brannen.

Til tross for at politiet i kystområdene har lagt ned midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget, har nettopp bruk av ild forårsaket en rekke mindre branner i helgen.

– Politiet minner igjen om bålforbudet. Vi har vært ute flere ganger i dag sammen med brannvesenet. Alle saker vil bli anmeldt, meldte operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt på Twitter søndag kveld.

Frykter «smitteeffekt»

Også i Trøndelag og i Møre og Romsdal har politiet de siste dagene anmeldt en rekke enkeltpersoner som har gitt blaffen i ildforbudet og fyrt opp bål i distriktet.

I Hordaland ble ildforbudet i Bergen og Samnanger opphevet da regnet skyllet ned søndag. Fram til lørdag hadde imidlertid fylkets brannmannskaper rykket ut til en rekke små, trolig påsatte gress- og lyngbranner. Brannsjefen i Bergen frykter at brannstiftere kan bli fristet når den store brannfaren ligger høyt i nyhetsbildet.

– Erfaringsmessig ser vi at når det er mange gressbranner, og det er mye fokus på det, så får vi en del branner som vi syns har oppstått på underlig vis, sa brannsjef Johnny Breivik i Bergen til NRK lørdag.