Eskil Sellgren, markedssjef samferdsel og infrastruktur i Multiconsult, mener norske rådgivere trenger tid til å bygge opp kompetanse og kapasitet innen baneområdet.

Multiconsult vil bli lokomotivet på bane

Norske rådgivere må bygge kompetanse og øke kapasiteten for å greie de store oppgavene som venter innen bane. Multiconsult har ambisjoner å være lokomotivet.

Dette poengterte Multiconsult da de for andre året inviterte kunder og konkurrenter til åpent baneseminar med overskriften «Norske rådgivere skal bli best på bane».

Trenger tid

Eskil Sellgren, markedssjef samferdsel og infrastruktur i Multiconsult, mener norske rådgivere trenger tid til å bygge opp kompetanse og kapasitet innen baneområdet, men han er ikke i tvil om at markedet kommer til å tilpasse seg de enorme oppgavene som venter.

- Markedet kommer til å se til at dette fungerer. Vi må sørge for å bygge opp kompetanse blant norsk norske rådgivere og entreprenører og vi må se til at byggherrene har nok kapasitet til å få ut prosjektene. Vi er også avhengig av hjelp av det internasjonale markedet, sier Sellgren til Byggeindustrien.

Christian Nørgaard Madsen

Naturlig utvikling

Han understreker at det norske banemarkedet er blant de beste i verden og at det finnes veldig mange utenlandske rådgivere som nå ønsker å jobbe med norske jernbaneprosjekter.

- Dette er en naturlig utvikling. Vi kan ikke sitte i Norge å se på oss selv som en isolert del av verden. Vi må akseptere at mange er interessert i det norske markedet og vi er etter min mening avhengig av internasjonal hjelp for å få til en rasjonell planlegging og utbygging av norske baner, sier Sellgren.

Samarbeid er nøkkelen

Multiconsults markedssjef innen samferdsel og infrastruktur tror samarbeidskontrakter er nøkkelen til en effektiv realisering av de store planene.

- Jeg ønsker prosjekter der entreprenør, rådgiver og byggherre jobber sammen. Da kommer man raskere i gang og man får til prosjekter med de beste løsningene, fremhever Sellgren.

Stor interesse

Administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult innledet baneseminaret med å konstatere at interessen for en slik samling er stor. Rundt 80 personer var samlet i et fullt auditorium i rådgiverselskapets hovedkontor på Skøyen.

- Dette er et sted hvor vi skal mingle, utveksle erfaringer og diskuterer både løsninger, muligheter og begrensninger, sa Madsen.

Multiconsult-sjefen mener Norge er avhengig av et stort felles løft, politisk vilje og gjennomføringskraft for å klare baneoppgavene som venter. Multiconsult har for lengst sett hvilket potensial som ligger i samferdsel og infrastrukturmarkedet. Av cirka 1600 ansatte i jobber nå cirka ¼ med samferdsel og infrastruktur og mange av disse er involvert innen banesegmentet.