Egenkapitalkravet – bruk fornuften

Selvsagt skal det stilles krav til dem som skal låne penger til bolig, men det må være mulig å bruke vett og forstand når penger skal lånes ut. Vi er derfor glade for at bankene nå får mulighet til å drive skjønn. I likhet med BNL deler vi Finanstilsynets bekymring for gjeldsveksten hos den norske befolkningen. Men ensidig å legge vekt på egenkapitalkravet er ikke riktig virkemiddel for å få ned gjeldsveksten.

–«Det er viktig at det bygges nok boliger til å møte befolkningsveksten i Norge. Ytterligere innstramminger i finanspolitikken vil være uheldig og kan få negative konsekvenser», sier Jon Sandnes i BNL. Vi er enig med Sandnes i dette.

Boligformuen i Norge har aldri vært større enn den er i dag. Men vi vet at mange har lånt til over pipa, og faller boligprisene vil noen mennesker selvsagt få problemer dersom man ikke kan betale renter og avdrag. Har man jobb og har man vilje til å gjøre opp for seg, vil de aller fleste ikke rammes av et fall i boligprisen. Har man en grei bolig i sentrale områder vil prisen på bolig igjen øke på ett eller annet tidspunkt om den nå skulle falle i pris. Dette har med tilbud og etterspørsel å gjøre.

Noen mennesker vil aldri ha mulighet til å kjøpe egen bolig. Det kan skyldes mange forhold. Noen vil verken ha vilje eller evne til å betale for et lån. Det må vi bare leve med. For at slike mennesker skal få tak over hodet, må samfunnet hjelpe til på andre måter.

Befolkningsveksten kommer i de store byene og i andre sentrale strøk, og der er det mange steder mangel på boliger allerede.

Finansminister Siv Jensen har varslet at det i slutten av neste uke blir klart hvordan nytt regelverk skal bli seende ut.

– «BNLs klare råd til Jensen er at egenkapitalkravet ved kjøp av bolig settes ned fra 15 til 10% og at bankene gis ytterligere mulighet til å gi mellomfinansiering både for boligkjøpere og utbyggere der det er forsvarlig», sier Sandnes til bygg.no. Det samme sier vi.