Leder for strategi og forretningsutvikling i China National BlueStar, Olivier de Clermont Tonnerre på Enovakonferansen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien, Enova

Tar norsk teknologi og innovasjon til Kina

Norske Elkems løsninger innføres i det kinesiske markedet.

China National BlueStar, som eier metall- og materialprodusenten Elkem, vil nå innføre det norske selskapets grønne løsninger i hjemmemarkedet, skriver Enova i en pressemelding onsdag.

Elkem er, ifølge pressemeldingen, et av verdens ledende selskaper innen energieffektiv produksjon av metallprodukter og materialer. Leder for strategi og forretningsutvikling i China National BlueStar, Olivier de Clermont Tonnerre, trekker frem Elkem som svært viktige for utviklingen av energieffektive løsninger.

– Det er viktig å drive de beste energieffektive løsningene til et stort land som Kina. Oppkjøpet av Elkem gjør at vi kan dra nytte av den sterke kompetansen de besitter, og innføre deres teknologi og innovative løsninger i kinesiske produksjonsanlegg, sa de Clermont Tonnerre fra podiet på en fullsatt Enovakonferanse.

Høye ambisjoner

Elkem er ledende leverandør av forskjellige typer silikon og karbonmateriale, og har rundt 2.300 ansatte i Europa, Amerika og Asia. Selskapet har stort fokus på solenergi, forskning og utvikling av energieffektive prosesser og grønne produkter.

– Vi vil stadig forbedre oss, og har som ambisjon å være mest mulig energieffektive. Våre løsninger har redusert energiforbruket med opp til 50 prosent. Blant annet har en ny løsning for smelteovnene gitt et redusert energiforbruk på 1 million kilowattimer, sier verksdirektør Odd Olsen i Elkem.

Elkem har de siste årene fått god støtte fra Enova for sitt fokus på energieffektive løsninger.

– Vi er helt avhengig av Enovas støtte for å kunne realisere prosjektene våre. Det som er mest spennende er at ferdigstillingen av prosjekt etter prosjekt gjør at vi stadig ser nye muligheter, sier Olsen.

Elkem offentligjorde også tirsdag at de nå gjenopptar solsilisiumproduksjonen i Kristiansand, etter en lengre stans.

Viktig marked

Bak mikrofonen på Enovakonferansen fortalte Olivier de Clermont Tonnerre at Kina ønsker store endringer på klimaområdet. I dag går 70 prosent av Kinas energibruk til industrien, som ikke er særlig effektiv.

– Kina er stort land med store klimautfordringer. Derfor er det viktig at landets selskaper fokuserer på energieffektivisering. At China National BlueStar aktivt bruker Elkems teknologi og kompetanse betyr at vårt bidrag til selskapets drift har stor merverdi internasjonalt. Å støtte klimateknologi med spredningspotensiale er en viktig oppgave for Enova, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.