- Bankene praktiserer kravet til egenkapital fleksibelt

Bankene praktiserer kravet til egenkapital for boligkjøpere fleksibelt, skriver Finanstilsynet til Finansdepartementet. Lovende, mener finansminister Siv Jensen.

Departementet ba i fjor høst tilsynet vurdere hvordan kravet om 15 prosent egenkapital for boligkjøpere praktiseres av norske banker. Onsdag forelå svaret fra tilsynet.

«Etter Finanstilsynets vurdering viser boliglånsundersøkelsen at bankene utøver betydelig skjønn i sin kredittpraksis», skriver tilsynet, som mener bankene praktiserer retningslinjene fleksibelt.

Det kommer blant annet til uttrykk gjennom at mange lån gis også til kjøpere som ikke oppfyller kravet til egenkapital.

Saken ble en het potet etter valget i fjor høst. Da mente nemlig en samlet boligbransje at Høyre/Frp-regjeringen gikk bort fra sitt valgløfte om å senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent.

Individuell vurdering

I sine første kommentarer til svarbrevet sier finansminister Siv Jensen (Frp) at regjeringen er opptatt av at rammene for boliglånspraksis bidrar til en god og stabil utvikling i norsk økonomi.

– Vi ba om, og har nå fått, en vurdering fra Finanstilsynet av hvordan dagens regler etterleves og virker. En foreløpig lesning tilsier at reglene praktiseres med betydelig fleksibilitet, sier hun.

– Det er lovende at det, også innenfor generelle retningslinjer, skjer en individuell vurdering av den enkelte lånesøkers situasjon, forklarer Jensen.

Departementet skal nå gå gjennom vurderingen fra tilsynet og innen utgangen av neste uke offentliggjøre sine vurderinger og videre beslutninger.

Årsaken til at Finanstilsynet i desember 2011 skjerpet kravet til egenkapital, var den kraftige veksten i husholdningens gjeld. Den har kommet som følge av at boligprisene i Norge over lang tid har steget langt raskere enn lønningene. Denne utviklingen gjør husholdningene sårbare for renteoppgang, tap av inntekt eller fall i boligprisene.

Usikker utvikling

Finanstilsynet skriver i sitt svarbrev onsdag at det er tilsynets inntrykk at bankene i stor grad etterlever boliglånsretningslinjene.

Tilsynet mener retningslinjene har bidratt til lavere kredittvekst og til at det er blitt vanskeligere for de husholdningene med svakest betalingsevne og sikkerhet å få lån.

I dag er prisutviklingen på boligmarkedet usikker. Enkelte analysemiljøer tror på en kraftig nedgang de nærmeste par årene, mens andre tror nedgangen fra i fjor høst vil flate ut og snu til svak oppgang allerede i løpet av 2014.

Finanstilsynet mener foreløpig ikke det er nødvendig å regulere bankenes utlånspraksis med forskrift, men skriver likevel:

«Dersom ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar i tiden fremover, kan det bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten.