Gledelig fra Enova

Det er kommet mange gledelige meldinger fra Enova-konferansen. Det kommer et nytt tilbud til nybyggmarkedet som skal bidra til at det i framtiden bygges enda mer miljøvennlig enn i dag. Samtidig varsler Enova en enda sterkere satsing på oppgradering av eksisterende bygg. Det gleder oss. Vi er overbevist om at vi får best effekt av Enova-penger ved å bruke pengene på bygg.

"-Enova skal bidra til at utviklingen går videre i byggmarkedet. Derfor retter vårt nye program seg mot de som vil være helt fremst i denne utviklingen, og som kan dra resten av bransjen med seg.Vi vil støtte opp under de gode løsningene som i sum gir et godt energiresultat", sa markedsdirektør Audhild Kvam da hun onsdag lanserte Enovas nye tilbud "støtte til energieffektive nybygg".

Det nye programmet etterfølger programmet "støtte til passivhus og lavenergibygg" som ble faset ut på tampen av 2013.

Under innlegget sitt på Enovakonferansen var hun imidlertid tydelig på at den store byggsatsingen til Enova fortsatt vil være rettet mot eksisterende bygg. Det er etter vårt syn også en riktig satsing. De aller fleste hus står der som de har gjort i mange år – og mange av husene «lekker som en sil». Det å tilleggsisolere slike bygninger er gull verdt.

De siste to årene har Enova brukt i snitt over 700 millioner på byggeprosjekter. De neste to årene regner de med å støtte enda flere prosjekter, og det aller meste av pengene vil gå til eksisterende bygg.

Budskapet til Enova er enkelt: Ikke rehabilitere uten å energioppgradere.

Byggenæringen har lenge vært opptatt av å få til et ROT-fradrag. Mange er skeptiske til slike generelle fradrag, men knytter vi det opp mot energisparing kan vi ikke forstå at noen lenger vil protestere. Kan vi ikke starte der. Så kan erfaringene bestemme om vi fortsetter også på andre områder. Det skal være mer enn nok å ta fatt på.