Olje- og energiminister Tord Lien åpnet Sima-Samnangerledningen tirsdag. (Foto: Statnett)

- En viktig forbindelse for det norske kraftsystemet

Olje- og energiminister Tord Lien sto for den offisielle åpningen av Sima-Samnangerledningen på Samnanger transformatorstasjon tirsdag.

- Vi må investere rett og i rett tid. Vi har kommet i mål med denne ledningen, og den kan nå levere kraft til befolkningen i Hordaland,  sa statsråd Tord Lien
ifølge en pressemelding fra Statnett.

- Ledningen er planlagt og bygd mast for mast, tilpasset landskapet, nettpolitikken og driftssikkerheten så godt dette har latt seg kombinere. Her har svært mange bidratt med sin kompetanse, sine leveranser og sin arbeidskraft Jeg er stolt av dette anlegget, sa konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Nærmere 60 personer var til stede da Statnett markerte at Sima-Samnanger-ledningen er satt i drift. Det var samarbeidspartnere, leverandører, entreprenør, ordførere, fylkesmann, Statnett og enda flere.

- På det meste var rundt 120-150 personer i arbeid samtidig for å få ledningen på plass. Alt stål og alle liner har blitt fløyet ut av helikoptre, noe som krever særdeles godt samspill mellom arbeidere på bakken og dyktige piloter. Den tyngste masten ved ett av fjordspennene veier 35 tonn. Det måtte 260 helikopterturer til, fortalte konserndirektør Håkon Borgen, da han og takket alle for innsatsen.

Kroatiske Dalekovod har hatt ledningsentreprisen, men lokale og regionale leverandører har også bidratt i prosjektet. Til sammen har Dalekovod og Statnett brukt ulike lokale og regionale leverandører for i størrelsesorden 150 millioner kroner.

Sima-Samnanger har vært et omstridt prosjekt, og er det til dels fortsatt. Hardangeraksjonen ga uttrykk for sin misnøye med prosjektet ved å invitere til en stille demonstrasjon utenfor transformatorstasjonen.

Ledningen er bygd for å sikre strømforsyningen i Bergensområdet og mellom Hardangerfjorden og Sognefjorden. I tillegg legger den til rette for å utnytte både dagens vannkraftverk på en god måte, og for ny fornybar kraft til å knytte seg mot forbrukerne. Den legger også til rette for ombygging og vedlikehold av andre ledninger i regionen.